Ekonomija

Kakav je ekonomski uticaj Rusije u BiH?

I dok se u političkom smislu govori o snažnom političkom uticaju Rusije u Bosni i Hercegovini, u ekonomskom smislu može se govoriti o relativno ograničenom uticaju ove zemlje na našu državu.

Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni, Rusija je nakon Kine najvažniji partner BiH izuzimajući zemlje Europsku unije i CEFTA, ali je ipak riječ o relativno skromnom obimu trgovinske saradnje.

Za sedam mjeseci 2022. godine Rusija je činila oko 2,4 posto bosanskohercegovačkog uvoza i 0,3 posto njenog izvoza. U Republici Srpskoj brojke su još niže: Rusija čini 0,28 posto ukupnog izvoza Republike Srpske i 1,56 posto uvoza. Usporedbe radi, u istom vremenskom razdoblju EU je činila oko 74 posto izvoza Bosne i Hercegovine, a 69,9 posto izvoza Republike Srpske u EU.

Sličan omjer je i kada je riječ o direktnim stranim ulaganjima. Rusija osigurava samo 1,5 posto direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, u usporedbi s 55 posto zemalja članica EU-a. Za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, direktna strana ulaganja iz Rusije čine 4 posto ukupnih direktnih stranih ulaganja.

Prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 2022., ruska ekonomska aktivnost u Bosni i Hercegovini bila je koncentrirana na finansijski i energetski sektor.
Zapadne sankcije od tada su prisilile ruske banke da izađu iz BiH a dvije domaće banke preuzele su lokalne podružnice Sberbanke nakon što je doživjela krizu likvidnosti.

U energetskom sektoru, Bosna i Hercegovina gotovo sav plin uvozi iz Rusije. Ali to čini samo 3,3 posto ukupnog energetskog mixa – daleko manje od prosjeka EU-a od 26 posto. Federacija Bosne i Hercegovine troši većinu ovog energenta. Rusija je ponekad koristila svoj plinski monopol u Bosni i Hercegovini da kazni FBiH, naplaćujući relativno visoku cijenu plina.

U međuvremenu, naftni derivati ​​čine više od 28 posto bosanskohercegovačkog energetskog miksa. U Republici Srpskoj, najveći udio na naftnom tržištu drži ruska tvrtka Optima Gropa – čija matična tvrtka, Neftegazinkor, kontrolira oko 30 posto naftnog tržišta. Optima grupa posjeduje Rafineriju nafte Brod, koja od 2018. godine ne prerađuje naftu i Rafineriju ulja Modriča.

Dvije rafinerije i dalje bilježe gubitke koji iznose više od milijardu KM. Optima grupa trenutno ima obaveze veće od 1,2 milijarde KM. Dugovi koje su ruske naftne kompanije nakupile vjerovatno će postati teret Republici Srpskoj.
Kada bi vlasti u Republici Srpskoj preuzele dvije rafinerije u situaciji sličnoj nedavnoj Sberbank, naslijedile bi domaće dugove Optima grupe.

Nova ruska ulaganja pokrenuta su u ovoj godini u sektoru trgovine, a dolaze sa širenjem ruskog trgovačkog lanca Mere. Ovaj lanac trgovina registrovao je firmu u Sarajevu, a do sada je uspio otvoriti tri prodajna objekta u Republici Srpskoj.

Sve u svemu, Rusija ima malo ekonomske poluge nad Republikom Srpskom ili Bosnom i Hercegovinom. Zapravo, sposobnost Rusije da potvrdi svoje ciljeve u Bosni je izvanredna s obzirom na njenu ograničenu ekonomsku moć.
Ta sposobnost uglavnom počiva na činjenici da se njeni ciljevi preklapaju s ciljevima njenih sljedilaca u Bosni i Hercegovini, koji imaju jaku ustavnu moć koja im omogućuje oblikovanje procesa donošenja odluka.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button