Kulinarstvo

Kaiserschmarrn je tradicionalni austrijski desert sličan palačinkama, ali s jednostavnijom pripremom

Kaiserschmarrn ili carski drobljenac, kako obično nazivaju u našim krajevima je tradicionalni austrijski desert sličan palačinkama, ali s mnogo jednostavnijom pripremom.

Obično se služi uz pasirane jabuke, a možete poslužiti i uz grožđice, bobičasto voće ili neku marmeladu.

Sastojci:

  • tri jajeta
  • 200 mililitara mlijeka
  • 180 grama brašna
  • 50 grama maslaca
  • jedna kašika sitnog šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • jedan prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Prvo odvojite žumanjke od bjelanjaka pa u jednoj posudi umutite žumanjke, šećer i mlijeko. Postepeno dodajte brašno i mutite da ne ostanu grudvice.

U drugoj posudi umutite čvrst snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli. Na laganoj vatri rastopite maslac, a za to vrijeme drvenom kašikom lagano pomiješajte snijeg od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka.

Smjesu pecite na srednje jakoj vatri nekoliko minuta pa okrenite. Nakon toga, tijesto je potrebno raskomadati viljuškom ili drvenom kašikom i peći još nekoliko minuta dok ne dobije zlatnu boju. Na kraju, pospite šećerom u prahu i servirajte uz odabrani prilog.(klix.ba)

akos.ba

Povezani članci