Islamske teme

Kada ste posljedni put zastali i iskreno cijenili svoje ruke?

Napisala: Rebeka Minor

Njegova ruka je smiješno buckasta i simpatična, mašAllah, a moji opečeni prsti su nešto sasvim suprotno. Potpuno nije estetski prijatna za oko. Zašto sam onda podijelila ovu fotografiju? Jer u posljednje vrijeme jako puno razmišljam o rukama – prenosi IslamBosna.ba

Kada ste posljednji put zastali i iskreno cijenili svoje ruke?

Kao učiteljica specijalnog odgoja, smatram se jako počašćenom i sretnom jer svakodnevno gledam kako se moji učenici muče sa stvarima koje obično smatram zagrantovanim- držanje olovke, kontrolisanje ljutnje, prepoznavanje imena i zvuk slova, sposobnost da sama jedem, ili hodam bez hodalice ili invalidskih kolica.

Kao  majka, zahvalna sam na blagodatima i imetku dok posmatram kako moj sin svakodnevno raste i uči. Prošle sedmice sam posmatrala kako se nespretno bori  dok pokušava da svoju ruku stavi u usta i da namjerno dohvati stvari, dok se drži čvrsto za igračke i graciozno njiše u pokušaju da uhvati sve što želi i stavi u usta. To je začuđujuće.

Sinoć sam uhvatila i glupo držala poklopac lonca koji je bio u pećnici sat vremena. Jedino što je bol činilo podnošljivom jeste držanje prstiju nekoliko sati u čaši leda. Jelo, mijenjanje pelena, masaža pred spavanje, pranje zuba je odjednom postalo znatno teže. To me je natjeralo da shvatim koliko puno i često sam svoje ruke uzimala zdravo za gotovo. Kako sam počašćena što mogu obavljati svakodnevne aktivnost s takvom lahkoćom.

U islamu nam je rečeno da je zahvalnost ključna za dobijanje još više blagodati. Istraživači navode da je zahvalnost povezana s optimizmom i boljim fizičkim i mentalnim zdravljem. InšAllah, planiram znatno usporiti i aktivno tražiti blagodati oko sebe. Imam jako puno stvari na kojima trebam biti zahvalna, elhamdulillah.

Na čemu ste vi danas bili zahvalni?

akos.ba

Povezani članci

Back to top button