Kulinarstvo

Junetina s povrćem u jednom loncu

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g junećeg mesa (najbolje od vrata, plećke ili buta)

  • 2 mrkve

  • 1 veća paprika

  • 1 tikvica

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 3 krompira

  • 1 kašika paradajz-pirea

  • Maslinovo ulje ili maslac

  • So, biber, suhi začini po želji (timijan, lovor, ruzmarin)

  • Malo supe ili vode (oko 500 ml)

Priprema:

  1. Meso isijecite na kockice i kratko propržite na malo maslinovog ulja dok ne porumeni.

  2. Dodajte sjeckani crni i bijeli luk, pa dinstajte dok luk ne postane staklast.

  3. Ubacite isjeckanu mrkvu, papriku i krompir. Nakon par minuta dodajte paradajz-pire i sve začine.

  4. Dodajte vodu ili temeljac, poklopite i ostavite da se lagano krčka oko 45 minuta (ili dok meso ne omekša).

  5. Pred kraj dodajte tikvicu (ona se brzo skuha) i po potrebi dosolite.


Savjeti:

  • Po želji, možete dodati i gljive, brokoli, mahune ili grašak.

  • Ako više volite jača jela, dodajte kašičicu crvene paprike ili malo ljute papričice.

  • Poslužite uz integralnu rižu, kus-kus ili domaći hljeb.


Zašto je ovo odličan izbor?

  • Junetina je bogata proteinima, željezom i vitaminima B-kompleksa, što je čini odličnim saveznikom za energiju i snagu.

  • Povrće unosi vlakna, vitamine i minerale, te osigurava ravnotežu i probavni komfor.

  • Priprema u jednom loncu štedi vrijeme i čuva hranjive sastojke.


Bonus ideja: Junetina stir-fry

Ako volite brze wok varijante, isijecite junetinu na tanke trake i kratko je propržite s lukom, paprikom, brokolijem i šargarepom na visokoj temperaturi. Dodajte soja sos i susam, pa poslužite uz rižu.

Ručak s junetinom i povrćem ne mora biti komplikovan. Uz malo mašte i osnovnih sastojaka, možete svaki put stvoriti novo, zdravo i ukusno jelo. Idealno za zaposlene, porodice ili one koji žele jednostavan balans na tanjiru.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button