Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Jovan Cvijić: Geograf u službi velikosrpske ideologije

Jovan Cvijić: Geograf u službi velikosrpske ideologije

jovan-cvijic

Pitanje pomjeranja granica i razmjene teritorija na Balkanu je viševjekovna praksa

Jovan Cvijić je jedna od najmarkatnijih intelektuelnih pojava na južnoslavenskim prostorima na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće. Pored geografije njegova istraživanja su bila plodonosna na podrućju geologije, geomorfologije, etnografije, sociologije.

Rođen je na današnji dan 12.10.1865. godine u Loznici.

Osnovao je Geografski zavod Filozofskog fakulteta 1893. godine i bio njegov upravnik od osnivanja do 1927. godine kad je umro. Zajedno sa grupom geografa i prirodnjaka osnovao je Srpsko geografsko društvo 1910. u Beogradu. Bio je predsjednik ovog društva od osnivanja do svoje smrti. Bio je dva puta rektor Beogradskog univerziteta 1906/07 i 1919/20.

Pojedini njegovi stavovi su bili isključivi i na uštreb prava i identiteta susjednih naroda i država. On se zalagao za proširenje Srbije na Makedoniju i izlazak na Jadran zauzimanjem teritorije sjeverne Albanije.

dr.muriz-spahic (Foto Sens)

O liku i djelu Jovana Cvijića razgovaramo sa prof. dr. Murizom Spahićem, predsjednikom Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini i urednikom naučnog časopisa Acta geographica Bosniae et Herzegovinae.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top