Kulinarstvo

Jeftini recepti za studente plićeg džepa: Za 15 minuta do obroka

Mali se broj studenata ima mogućnost hraniti po restoranima, ili pripremati obroke od skupih sastojaka. Međutim, uz malo truda, a i novca, možete se odmaknuti od sendviča sa narezanim mesom i sirom ili kuhanja hrenovki. Oko 15 minuta zajedničkog angažmana vas i vašeg cimera bit će dovoljno za slastan obrok. Donosimo neke prijedloge jela, kako ne biste očajavali za maminom kuhinjom, piše portal srednja.hr.

Samostalni život ima dosta svojih prednosti, međutim i obveza, te odgovornosti. Prestanete vjerovati u magiju koja postoji kod kuće, da kada navečer ostavite neoprano posuđe, ujutro nakon buđenja ono bude oprano. Tako ne postoji niti magija da kada dođete sa fakulteta kući, jelo bude pripremljeno. Ukoliko ste prosječan student koji se nema mogućnost hraniti u restoranima i pripremati jela od skupih sastojaka, donosimo nekoliko prijedloga za brze i jeftine obroke.

Tjestenina sa sirom

Za ovo jelo potrebni su vam sastojci: tjestenina, maslac i parmezan. Prokuhate tjesteninu, zatim ju procijedite i na nju stavite maslac. Nakon što promiješate ovu laganu smjesu pospete ju parmezanom. Vrijeme pripremanja nije nikako duže od 15 minuta.

Riža sa gljivama i tikvicama

Riža se kuha oko 15 minuta, prema uputama koje su najčešće napisane na samoj vrećici. U tavi sa strane na maslacu stavite da se peku tikvice i gljive, koje prije posolite. Nakon što je oboje gotovo, istresete rižu koju ste prethodno posuli vegetom u tavu, te dobro promiješate cjelokupni sadržaj.

Portugalska salata

Ponovo je tjestenina jedan od sastojaka. Nakon što ju skuhate, ohladite je hladnom vodom i zatim dodate tunjevinu, sir nasjeckan na kockice, naribane kisele krastavce, te promiješati sa vrhnjem, majonezom i senfom, te dodati začine po želji. Ovakav je otprilike originalni recept salate, no naravno u slučaju da nemate ili ne volite određene sastojke, možete koristiti kukuruz ili grašak, sjeckanu mrkvu ili papriku i slično. Preljevi također mogu biti varijabilni. Sastojci za ovu salatu koštaju nešto više, međutim većina njih se može iskoristiti za pripremu više obroka.

Krompir sa zeljem i piletinom

Kuhati krumpir desetak minuta, te prije nego će biti potpuno gotov, ubaciti u istu posudu oprano zelje. Budući da zelje samo ispušta vodu, nakon 2-3 minute izbacite vode toliko da sastojci samo ostanu prekriveni njome i dodajte suncokretovo i maslinovo ulje te još nekoliko minuta kuhate sadržaj. S druge strane u tavi popržite piletinu po želji i potrebi, te eventualno začinite vegetom ili kojim drugim začinom.

Arrabiata

Poželjno na maslinovo, ali moguće i na suncokretovo ulje. Na tavu stavite sitno sjeckani luk i samo ga nekoliko minuta pržite, te dodajte piletinu, rezanu na kockice. Poslije kratkog prženja dodate paradajz sos uz začine po želji. Kuhani krumpir, riža ili tjestenina sa strane i sa slasnim obrokom možete početi.

Jela sa roštilja

Problem kod pečenja pljeskavica i čevapćića u stanu je to što se nekoliko narednih dana nemoguće riješiti mirisa roštilja, u kuhinji, a često i u okolnim prostorijama. Međutim, jednom u tri – četiri mjeseca organizirati druženje sa kolegama, koje će uključivati pečenje mljevenog mesa, sa salatama, kajmakom, ajvarom, predstavlja svakako poželjno iskustvo.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button