Islamske teme

Jednostavnost uspostavlja istinsku vezu između tebe i tvoje duše

Jednostavnost čini srce otvorenim vratima za sve one koji žude za jednostavnošću, bez zlobe, zavisti, ljubomore, pohlepe …

Piše: Dr. Selman el-Avde
Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Prilikom susreta sa Ebu Sufjanom, dok je još ovaj bio idolopoklonik, bizantijski car Herakle postavio mu je nekoliko pitanja u vezi Muhammeda, s.a.v.s., a jedno od tih pitanja bilo je: ”Da li ga slijede plemići ili obični puk (slabi i siromašni)?” Ebu Sufjan je odgovorio: ”Slijedi ga obični puk.” (Buharija) Heraklov komentar na taj odgovor bio je: ”Takvi su (inače) bili sljedbenici Allahovih poslanika.”

Poznato je da je Muhammed, s.a.v.s., krpio svoju obuću, ušivao odjeću, muzao ovce i sâm sebe posluživao, radio je kućne poslove, pa kada bi nastupilo vrijeme namaza odlazio bi u džamiju da klanja. (Buharija i Ahmed)
Svojim ashabima je preporučivao da, ako mogu, ni od koga ništa ne traže. Oni su poslušali Poslanikov, s.a.v.s., savjet, pa ako bi nekome od njih ispao bič iz ruke dok je jahao konja ili devu, sâm bi sjahao i uzeo bič, a ne bi tražio da mu ga neko od pratnje podigne i doda.
Najlakši i najbolji način da naučimo jednostavnost u životu, jeste da budemo bliski sa običnim ljudima i da se družimo sa njima. Jednostavnost i spontanost možemo naučiti na ulici, od radnika, od poljoprivrednika, ali istinsku i stvarnu, a ne hinjenu jednostavnost. U toj ”školi” ćemo naučiti da sami sebe opslužujemo, a ne da nas drugi služe, da sjedimo kao što sjede obični ljudi, da, prakticirajući i živeći jednostavnost, u svakoj situaciji budemo isti, da se ne mijenjamo shodno promjeni našeg društvenog statusa i pozicije.

Spontanost i jednostavnost su odlike istinskih ljudskih veličina

Jednostavnost uspostavlja istinsku vezu između tebe i tvoje ličnosti, odnosno tvoje duše, ona čini da joj se više približiš, da je više slušaš, da osluhneš njenu tišinu i njenu glasnost. A kada se ogrneš ogrtačem službenosti i kurotazije, ti time praviš barijeru između sebe i svoje ličnosti i udaljavaš se od nje proporcionalno tvom udaljavanju od slabog, nemoćnog, siromašnog, bolesnog, zapostavljenog, itd. Muhammed, s.a.v.s., rekao je: ”Hoćete li da vas obavijestim o stanovnicima Dženneta?” ”Svakako, Allahov Poslaniče”, odgovorili su. On je rekao: ”Svaki slabi i potlačeni, da zakune Allaha za nešto odmah bi mu dovu uslišao.” Zatim je upitao: ”Hoćete li da vas obavijestim o stanovnicima Džehennema?” Odgovorili su: ”Hoćemo, Allahov Poslaniče!” Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Svaki silnik, uobraženi i oholi.” (Buharija i Muslim)

Rekao je Redža’ ibn Hajve: ”Nisam vidio razboritijeg čovjeka od halife Omera ibn Abdul-Aziza. Jedne noći bio sam njegov gost i, pošto smo dugo sjedili, u jednom trenutku se svjetlo u lampi počelo smanjivati, toliko da se skoro ugasilo. Omer ibn Abdul-Aziz me pogledao i rekao: ‘Redža’, svjetlo u lampi se skoro ugasilo.’ Odgovorio sam: ‘Da o obavijestim slugu da donese ulja i naspe u lampu?’ Na to je on kazao: ‘Ne, sluga spava.’ Rekao sam: ‘Ja ću ustati i nasuti ulja.’ Odgovorio je: ‘Nije uljudno iskorištavati i zapošljavati svoga gosta.’ Zatim je ustao, nasuo ulja u lampu i vratio se na svoje mjesto, rekavši: ‘Otišao sam da naspem ulja u lampu kao Omer ibn Abdul-Aziz i vratio sam se kao Omer ibn Abdul-Aziz.”’ (Bejheki, Šuabul-iman; Ebu Nuajm, Hilyetul-evlija, V/332; Ibn Asakir)
U toj ”školi” naučit ćemo kako služiti drugima, kako bi oplemenili naše duše i odagnali od njih pošast oholosti, arogancije i snishodljivosti, ali bez pretvaranja u tome. Jer, kada se naše veze i prijateljstva skoncentrišu oko uglednika, oko bogataša, oko visokopozicioniranih ljudi u društvu, mi uglavnom poprimimo njihove metode i životne manire i kod nas se javlja želja da se izdignemo iznad onih koji su nižeg ranga od njih.

Jednostavnost je prirodna osobina čovjeka. Odnosno, svako dijete se rađa u Bogom danoj prirodnosti, pa onda roditelji učine da ono ostane u toj čistoj, neiskvarenoj prirodi i spontanosti, ili roditelji tu čistu prirodu, lošim odgojem, preobraze i pretvore u klasne podjele, u hvalisanje izgledom i porijeklom, ili ih pak odjenu u odjeću tzv. aristokracije i sl.
Jednostavnost ti daje dodatni život, poklanja ti stvarni karakter i pomaže ti da budeš onakav kakav stvarno jesi, a ne kavim te drugi žele vidjeti. A službenost, kurtoazija i ispunjavanje tuđih želja uništava tvoj život, pa se onda na kraju života probudiš u trenutku kada je sve već izgubljeno i upropašteno.
Jednostavnost će ti skratiti put do prijateljstva, skratit će ti put do ostvarivanja veza sa ljudima, poštedjet će te viška govora i dat će ti ono najljepše i najčišće od života. Dok će usiljenost i izvještačenost učiniti da se vrtiš u labirintu života u kojem ti je skrivena i nepoznata vlastita ličnost i u kojem si nesposoban da shvatiš šta zapravo želiš, jer si navikao hoditi kroz život očiju uprtih u druge, opterećen si onim što oni očekuju i žele od tebe i bitno ti je da obavezno ostaviš dobar dojam.
Međutim, suština je u tome da drugi zapravo žele da živiš svoj vlastiti život, žele kod tebe vidjeti jednostavnost i žele upoznati tvoju stvarnu ličnost i karakter, a ne tvoju lažnu sliku u koju se majstorski znaš pretvoriti i prikazati pred drugima.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button