U Fokusu

Jedino mi je moj muž bitan u životu

Pitanje: Blagoslovljena sam sa dobrim mužem koji ima sve manire koji karakteristične za jednog muslimana. On je središte mog života, i mnogo mi je stalo do njega, poštujem ga, ispunjavam njegove potrebe i uvijek nastojim da pokažem svoju ljubav prema njemu. Zbog toga želim da vam postavim pitanje o islamskoj perspektivi bračnog života: da li je ispravno da muž bude u centru ženinog života? Koje su granice prava muža? Da li su prava supružnika jednaka ili jedno ima dodatnih prava nad drugim?

Odgovor: Poštovana i cijenjena sestro u islamu, želimo da Vam se zahvalimo na postavljenom pitanju, i ukazanom povjerenju. Molim Uzvišenog Allaha da vam podari hajr u braku i čuva vas i vašeg muža, te da On bude zdovoljan vama.

Draga sestro, čini se da ste vi idealna žena koju bi svaki čovjek mogao poželiti. Vaš muž je vrlo sretan čovjek.

Generalno govoreći, muž i žena imaju jednaka prava u islamu što se tiče primanja nagrade od Allaha dž.š. To sve ovisi o njihovim djelima i namjerama. Međutim, njihove dužnosti se razlikuju prema prirodi zbog koje ih je Allah dž.š. stvorio. Abdullah ibn Omer r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: „Svi ste vi čuvari i svi ste odgovorni za svoje potčinjene. Imam (vladar) je čuvar i odgovoran je za svoje potčinjene. Čovjek je čuvar svoje porodice i odgovoran je za nju. Supruga je čuvar u kući svoga muža i odgovorna je za to. Sluga je čuvar u kući svoga gospodara i odgovoran je za nju. Svi ste vi čuvari i svi ste odgovorni za ono što vam je povjereno na čuvanje!“ (Muttefekun alejhi)

Glavna uloga čovjeka prema članovima njegovie porodice je da ih štiti, izdržava, savjetuje da slijede Allahovu naredbu, te da ih tretira ljubazno i suosjećajno. S druge strane, glavna uloga žene je da svoju djecu odgaja prema učenjima Poslanika s.a.v.s., da sluša i poštuje svoga muža, da brine o njemu i štititi imovinu na način da upravlja troškovima ispravno, a ne da bespotrebno trošiti i rasipa. Dobrota, ljubav i suosjećanje su uglavnom više karakteristični za ženu, tako da sve što ona mora učiniti je pokazati to na način na koji to vi radite. Muškarci, s druge strane, se moraju malo pogurati kada je u pitanju izražavanje emocija.

Što se tiče vašeg pitanja, nema ničega lošega u tome da stavite muža u središte svog života, jer on to ustvari i jeste, baš kao što ste i vi njemu. Međutim, to nikako ne znači da trebate „ohladiti“ veze sa drugim osobama. Nakon vjenčanja, mladenci se moraju prilagoditi na mnogo stvari, među kojima su i veze sa rodteljima i prijateljima. Očito je da će jačina tih veza malo oslabiti, ali ne smiju se totalno izgubiti.

Održavanje rodbinskih veza, pogotovo sa roditeljima, je vrlo preporučeno. Prema tome trebali bi ih obilaziti makar jednom sedmično, ako ne i češće. Zapamtimo da su roditelji naš put do dženneta. Dakle zdrav i jak odnos sa rodtieljima je ključan za uspješan brak.

Što se tiče prijatelja, to sve zavisi od supružnika. Neki prekinu te odnose u potpunosti, budući da u svom partneru vide najboljeg prijatelja koji će upotpuniti novonastali jaz. Međutim, odnose sa prijateljima je potrebno održavati, budući da su oni članovi jedne šire porodice i nikad ne znate kada će te zatrebati jedni drugima.

Osim toga, ukoliko trenutno nemate djece, sva vaša pažnja će biti okrenuta prema njima kada vam ih Allah dž.š. daruje, kao znak velike milosti prema vama i vašem mužu insha’Allah. Vaša djeca će vam postati glavi fokus u životu.

Ključna uloga muža je da preuzme vodstvo u porodici. Brod bez kapetana će sigurno potonuti, pa i porodica bez vođe neće trajati dugo, ili će biti suočena sa raznim nesretnim okolnostima.

Muž se može savjetovati sa suprugom, ali konačna odluka je njegova. Ukoliko postoji uzajamno savjetovanje između muža i žene, onda ne bi trebalo biti sporova ili nesuglasica.

Žena ne treba poslušati muža ukoliko on od nje zahtijeva nešto što je oprečno silamu, poput skidanja hidžaba u javnosti. Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao „Kada žena klanja pet namaza, posti mjesec ramazan, čuva svoju čednost, bude pokorna svome mužu, ući će u Džennet na koja god bude vrata htjela.“ (Sahih)

U nastavku ćemo pokazati neke od dužnosti muža i žene. 

Ženina dužnost je da kaže mužu kada dobrovoljno posti, kako joj on ne bi intimno prišao ili joj ponudio hranu. Ovo je također naredba našeg Poslanika s.a.v.s. Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: „Ženi nije dozvoljeno postiti (nafilu) u prisutnosti muža, bez njegove dozvole.“ (Muttefekun alejhi)

Žena ne smije odbiti muža u postelji, osim ukoliko je bolesna ili joj traje mjesečni ciklus, jer bi mu na taj način dala prostor da gleda druge žene, ili, ne daj Bože, počini blud.

Općenito su žene više emotivne i imaju slabije fizičke potrebe od muškaraca, dok muškarci imaju izraženiju fizičku potrebu, i manje su emotivni. Većina oženjenih muškaraca ne može dugo izdržati bez seksualnog odnosa, dok većini žena to ne predstavlja veliki problem. Ovo je osobito istinito kada su supružnici zajedno kod kuće; izuzetak je kada su na bojnom polju. Također žena uvijek treba izgledati dobro za svoga muža.

Ženi je, također, dozvoljeno da dadne sadaku od muževog novca bez njegovog znanja. Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: „Ako žena dadne sadaku od muževog imetka, bez njegovog znanja, on će imati pola nagrade.“ 

Što se tiče muževa, S’ad ibn Ebi Vekas r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: „Bit ćete nagrađeni za sve što ste potrošili na Allahovom putu, pa čak i za zalogaj koji se stavili u suprugina usta.“ (Buharija)

Poslanik s.a.v.s. je muževima zabranio pretjerivanje u nekim stvarima, poput predugog noćnog namaza i prečestog posta. Abdullah b. Amr b. El- As prenosi da ga je Poslanik s.a.v.s. upitao: „Je li istina da stalno danju postis, a noću klanjaš?“ Rekoh; „Svakako, Allahov Poslaniče." On tada reče: "Ne čini to. Posti i mrsi, spavaj i klanjaj, jer tvoje tijelo kod tebe ima pravo, i tvoje oči kod tebe imaju pravo, i tvoja supruga kod tebe ima pravo, i tvoji gosti kod tebe imaju pravo.“ (Buharija)

Na kraju, supružnici bi trebali razmjenjivati osmijehe vrlo često i provoditi lijepe trenutke zajedno kako bi oživjeli svoj bračni odnos. Šetnje po parkovima ili kratk izleti tijekom vikenda su idealan način za to. To će im ujedno biti i dobar odmor od dnevne rutine .

Kao što je naš Poslanik s.a.v.s. spomenuo da ne postoji ništa bolje na ovom svijetu od dobrog supruga, on je također, u svom posljednjem obraćanju narodu, poručio muževima ba budu blagi prema svojim ženama. Prema tome poslušnost Allahu dž.š. i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. osigurava uspjeh na i ovom i na budućem svijetu, i to ključ dženneta . I muž i žena imaju ovu lijepu priliku, koju ne smiju propustiti ni za kakvu cijenu.

Nadamo se de smo uspjeli odgovoriti na vaše pitanje.

Selam i svako dobro.

Izvor: onislam.net
Za Akos.bA preveo: Mirnes Baltić
 

Povezani članci

Back to top button
WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.