Islamske teme

Jedan dan sa Poslanikom, a.s.: Podnevne aktivnosti

Kada bi Bilal, r.a., proučio ezan za podne – namaz, Allahov Poslanik, s.a.v.s., prenuo bi se iz prijepodnevnog sna, ukoliko se desilo da je zaspao.

Ponavljao je riječi ezana za mujezinom, nakon toga bi uzeo abdest i klanjao četiri rekata sunneta u svojoj kući. Govorio bi: „Ovo je vrijeme kada se otvaraju nebeska vrata pa želim da se u njemu uzdižu moja dobra djela.“ Zatim bi u svojoj kući iščekivao učenje ikameta za podne – namaz. U međuvremenu, igrao bi se sa svojim unucima Hasanom i Husejnom, Fatiminim sinovima, ili sa Umamom kćerkom njegove kćeri Zejnebe. Nekada bi izašao iz kuće i pojavio se u džamiji, a Bilal, r.a., bi tada počeo sa učenjem ikameta. 

Desilo se jednom da je Poslanik, s.a.v.s., ostao dugo na sedždi, toliko se zadržao da je Šeddad ibn Had, r.s., podigao glavu sa sedžde da provjeri jeli sve u redu sa njim. Ugledao je jednog od njegovih unuka kako sjedi na leđima Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Nakon što je predao selam, ljudi ga upitaše: „Allahov Poslaniče, toliko dugo si se zadržao na sedždi da smo pomislili da ti se nešto desilo, ili da ti je u tom trenutku silazila objava.“ Poslanik, s.a.v.s.,im odgovori: „Ništa od toga se nije desilo, već mi se unuk popeo na leđa dok sam bio na sedždi pa ga nisam želio ometati dok sam ne siđe.“

Podne – namaz obavljao bi odmah čim nastupi njegovo vrijeme i na oba rekata farza proučio bi otprilike tridesetak ajeta. Dešavalo se da ponekad veoma dugo uči na podne – namazu; tako da bi neko od ashaba otišao nakon proučenog ikameta do mezarja Beikul – Garkad, zatim bi se vratio svojoj kući, uzeo abdest i opet stigao na prvi rekat podne – namaza. Učio bi u sebi, jedino se po pomjeranju brade moglo primjetiti da uči Kur’an, a dešavalo se da ashabi i čuju ponešto od onog što je učio.

Ako bi se tih dana desilo nešto značajno, ili mu se neko obratio za pomoć, nakon predaje selama, Poslanik, s.a.v.s., bi se okrenuo prema ashabima i održao govor prisutnima.

Nakon podne – namaza i održanog govora, Poslanik, s.a.v.s., vraćao bi se svojim ukućanima i tu bi klanjao dva rekata sun-suneta. Nakon toga, vrijeme je provodio u društvu ashaba, a nekada bi se to druženje odužilo sve do ikindije – namaza.

Također, ovo vrijeme bi provodio u rješavanju problema koji su mučili muslimane. Spominje se da je do Poslanika, s.a.v.s., doprla vijest o svađi među pripadnicima plemena Benu Amr ibn Avf, a oni su se potukli i gađali jedni druge kamenjem. Poslije obavljenog podne – namaza, obratio se prisutnim ashabima: „Hajdemo svi zajedno da ih pomirimo.“

Izvor: „Jedan dan sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s.“
Autor: Abdul – Vehhab ibn Nasiret – Tariri
Za Akos.ba priredila: Adela Kukić

Povezani članci

Back to top button