Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Jača katolički uticaj u Albaniji: Ugrožena prava muslimana i pravoslavaca

Jača katolički uticaj u Albaniji: Ugrožena prava muslimana i pravoslavaca

Nakon što je postao premijer, Edi Rama sebe je proglasio katolikom iako dolazi iz pravoslavne porodice. Poslije polaganja zakletve, kao prvi katolički premijer u historiji Albanije, u kojoj su muslimani natpolovična većina, odveo je sve ministre iz Vlade u Vatikan, gdje ih je blagoslovio papa

Piše: Olsi JAZEDŽI

Bajram-namaz u albanskom glavnom gradu Tirani 1. septembra 2017. godine nije se održao na uobičajen način. Islamska zajednica Albanije organizirala je zajedničko klanjanje namaza na centralnom trgu Skenderbeg, što su oštro napali brojni albanski političari i novinari optužujući Islamsku zajednicu da je “sakrila” kip Skenderbega postavljajući dva velika monitora između ovog kipa i ljudi koji su obavljali namaz.

GNJEČENJE NEISTOMIŠLJENIKA KAO BUBAŠVABA

Iako MZA, zapravo, nije namjeravala pokriti kip, fotografije događaja koje su načinili fundamentalistički kršćani pokazale su kip pokrivenim. Ova fotografija (u početku objavljena na stranicama na Facebooku katoličke supremacije) otišla je u virtualni svijet. Vodeće kolege (historičari) i novinari bliski premijeru Ediju Rami napali su muslimane, tvrdeći da su oni namjerno “burkom” pokrili kip albanskog nacionalnog heroja. Neki kršćanski političari optužili su muslimane da su teroristi, Talibani i Otomani, idući čak tako daleko da su zahtijevali hapšenje tiranskog muftije zbog omogućavanja osmanskog skrnavljenja Skenderbega. Masovna histerija pokrenuta na društvenim mrežama i bezbroj novinskih portala naveli su neke albanske političare i novinare katoličke pozadine da zahtijevaju vojnu zaštitu Skenderbegovog kipa, dok je Kastriot Muftaraj, dobro poznati albanski islamofob i obožavatelj Andersa Breivika, otvoreno izjavio: “Mi ćemo one koji skrnave Skenderbega zgnječiti kao bubašvabe!”

Opširnije na portalu Stav.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top