Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Izraelski aparthejd – Knjiga Bena Whitea koja prikazuje stanje Palestinaca

Izraelski aparthejd – Knjiga Bena Whitea koja prikazuje stanje Palestinaca

Palestinsko pitanje već godinama unazad predstavlja veoma interesantnu temu za istraživanje, kako za historičare tako i za mnogobrojne  novinare. Naravno, kompliciranost odnosa između muslimana i jevrejskih doseljenika na palestinskoj teritoriji veoma je zanimljiva raznim istraživačima, te ovo pitanje većina njih smatra kao jedan veliki izazov. Upravo knjiga Bena Whitea pod nazivom „Izraelski aparthejd“ ima zadatak da pojednostavi široj publici kompliciranost ovog dugogodišnjeg problema.

Predgovor

Predgovor ove knjige počinje sa mnogobrojnim osvrtima na ovo djelo od strane raznih aktivista i poznavaoca Palestinskog pitanja. Osim historičara, novinara, analitičara, svoje viđenje o djelu Bena Whita donese nam i razni vjerski djelatnici bilo da su jevreji, kršćani ili muslimani. Zajedničko svim komentatorima ovog djela je to da oni knjigu „Izraelski aparthejd“ smatraju svojevrsnim priručnikom koji daje uvid u Palestinsko pitanje, od doseljavanja Jevreja pa sve do danas.  Upravo Sami Awad, izvršni direktor „Holy Land Trusta“ iz Betlehema zaključuje da je razlika između ove knjige i ostalih ta što je ovo djelo namjenski napisano kako bi se njime koristilo i nakon završenog čitanja.

Uvod u Izraelski aparthejd

U ovom poglavlju pisac nastoji obijasniti korijene problema, od konferencije u Baselu kada je promovisana cionistička ideja, sa posebnim osvrtom na popuštanje vlade Velike Britanije pod pritiscima cionističkog kongresa. Također, Ben White nastoji obijasniti sve nedoumice koje bi čitaoc eventualno mogao da ima, posebno se to odnosi na one koji se prvi put susreću sa ovim problemom. Na najbolji način autor nam prikazuje sličnosti i razlike između Izraelskog aparthejda i onog u Južnoj Africi, sa osvrtom na prijateljske odnose ove dvije vlade.

Izraelska nezavisnost, Palestinska katastrofa

Nakba je Palestincima znak za preživljenu katastrofu uslijed koje je Izrael došao do nezavisnosti putem okupiranja njihove zemlje. Autor donosi i fašističke izjave izraelskih čelnika od kojih treba posebno spomenuti izjavu Ben Guriona u pismu svome sinu 1937. godine u kojem ističe „Mi moramo protjerati Arape i zauzeti njihova mjesta“. Upravo ova strategija pratila je osnivanje cionističke države Izrael.

Izraelski aparthejd

U ovom poglavlju govori se o aparthejdu u kontinuitetu, te o sistematskom planu ka njegovom održavanju sve ove godine. Glavna razlika između apartheda u Južnoj Africi i ovom koji jevrejski doseljenici provode nad domaćim stanovništvo svakako je u tome što su Jevreji željeli da Palestinci nestanu sa svoje zemlje, dok u Južnoj Africi bijelim kolonizatorima to nije bio cilj.

Prema uključivanju i miru – Otpor aparthejdu

Borbe u vidu Intifade bile su odgovor Palestinaca nad provođenjem aparthejda, međutim pasivnost svijeta i nasjedanjem na priče jevrejskih doseljenika „o ugroženoj sigurnosti“ u tišini je napravljena cionistička država koja se po svim segmentima kosi osnovnim načelima judeizma. Ipak, otpor agresivnom prisvajanju nastavljen je, te o tome detaljnije u ovom dijelu govori autor ove knjige.

Najčešća pitanja

Posljednji dio ovog veoma kapitalnog djela govori nam o najčešćim pitanjima koja zainimaju običnog posmatrača. Antisemitizam, politika Izraela, pravo na državu, lažna demokratija Izraela… samo su neka od mnogobrojnih pitanja na koja nam Ben White daje odgovor u posljednjem poglavlju „Izraelskog aparthejda“. Ovo djelo veoma je značajno u pogledu razumjevanja kompliciranog pitanja kakvo je između Palestine i Izraela.

O autoru: Ben White je novinar i pisac, istaknuti stručnjak za palestinsko-izraelska pitanja. Trenutne njegove poslovne obaveze vezane su za Guardian online, New Statesman i Electronic Intifada gdje je saradnik.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top