Kolumne i intervjuiVijesti iz svijeta

Izrael nije demokratija, to je korumpirana država

Kada čujete da se Izrael naziva demokratijom, svako ko ima bilo kakvu informaciju o događajima na terenu znao da je to oksimoron.

Izrael je više puta spominjan kao jedina demokratija na Bliskom istoku. Rečeno je da je utemeljen na demokratskim vrijednostima uključujući poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kao takav, Izrael održava periodične izbore i tvrdi da su vladavina prava, jednakost i unapređenje svih ljudskih prava, uključujući slobodu mišljenja i izražavanja i prava na obrazovanje i informacije, ključni za njegovu demokratsku upravu.

Država utemeljena na svim ovim osnovama mora biti svjetionik demokratije i prosperiteta, ali u slučaju Izraela, to je laž. Kada čujete da se Izrael naziva demokratijom, svako ko ima bilo kakvu informaciju o događajima na terenu znao da je to oksimoron.

“Najjača veza koju dijelimo je naše vjerovanje u demokratiju i demokratske vrijednosti”, rekla je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Izraelu u junu.

“Demokratija je ojačala našu posebnu prijateljsku vezu tokom decenija. Danas više nego ikada ranije, demokratije poput Evrope i Izraela trebale bi da se približe,” dodala je.

Oni koji prate dnevne vijesti iz Izraela pitaju se, međutim, o kakvoj demokratiji govori Von der Leyen. Osim zločina okupacione države protiv čovječnosti, genocida i ratnih zločina nad Palestincima, izraelski zvaničnici na čelu takozvane ‘demokratske države’ čine flagrantna kršenja ljudskih prava.

Uzmimo za primjer tekuću istragu o skandaloznim izvještajima o izraelskom izaslaniku u Maroku Davidu Govrinu, koji je opozvan u Izrael, prema izraelskim novinama Yedioth Ahronoth , “zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i korupciji”.

Izraelski mediji navode da je pored krađe “dragocjenog poklona” sa marokanskog kraljevskog suda, najozbiljnija pritužba bila da je “visoki izraelski zvaničnik” u misiji seksualno eksploatirao nekoliko lokalnih žena.

Ministarstvo vanjskih poslova također istražuje izvještaje da je izraelski biznismen koji nema nikakvu zvaničnu funkciju ugostio visoke izraelske zvaničnike, uključujući premijera Yaira Lapida – kada je bio na mjestu ministra vanjskih poslova. Ovaj biznismen je organizovao sastanke za visoke izraelske zvaničnike sa njihovim marokanskim kolegama bez ikakve veze sa izraelskom vladom.

Primjeri službenika koji zlostavljaju žene, kradu javna sredstva i iskorišćavaju njihov položaj za ličnu korist su rasprostranjeni u Izraelu, od predsjednika do njihovih domaćica.

Osmi predsjednik Izraela Moshe Katsav 2016. pušten je iz zatvora nakon što je odslužio pet godina od sedmogodišnjeg zatvora zbog silovanja službenice u Ministarstvu turizma dok je bio ministar 1990-ih i zbog seksualnog uznemiravanja dvije žene dok je bio na funkciji. predsjednika između 2000-2007.

Kada je izraelski sud potvrdio optužbe protiv Katsava 2010. godine, tada je premijer Benjamin Netanyahu, koji je optužen za niz korupcijskih skandala, rekao da je to “tužan dan za Državu Izrael i njene građane”, ali je pozdravio Izraelski pravosudni sistem. “Sud je danas prenio dvije jasne poruke”, rekao je on, navodeći da je jedna od njih “svi su jednaki pred zakonom”.

Netanyahuu se trenutno sudi po nekoliko optužbi vezanih za prevaru i povredu povjerenja, kao i za mito. Za izraelskog premijera s najdužim stažom se kaže da ima veze s biznismenima, filmskim stvaraocima i medijskim tajkunima koji su mu nudili novac ili mu davali poželjno medijsko izvještavanje tokom izbornih kampanja i drugih situacija. On i njegova supruga dobili su poklone u vrijednosti od 700.000 šekela (198.000 dolara) od australijskog milijardera Jamesa Packera, saznaje sud.

Izraelski premijer s najdužim stažom i dalje je na čelu opozicije i trebao bi se kandidirati za premijera na petim izraelskim izborima u četiri godine koji će se održati u oktobru. Optužbe za korupciju protiv njega su imale malo uticaja na njegovu podršku i on ostaje taj koji će pobjediti na predstojećim izborima.

Navodi se da je Shaul Elovitch, kontrolni dioničar najveće izraelske telekomunikacione kompanije Bezeq, koja je bila vlasnik novinske web stranice Walla, promijenio izvještavanje o ovoj stranici u skladu sa zahtjevima Netanyahuove porodice.

Bivši premijer Ehud Olmert, od kojeg je zatraženo da podnese ostavku na svoju funkciju 2008. godine, osuđen je za primanje koverti punjenih gotovinom od američko-jevrejskog biznismena Morrisa Talanskog i njihovo korištenje za lične, a ne političke troškove. Odslužio je 16 mjeseci zatvora od 27 mjeseci.

Bivši izraelski ministar energetike Gonen Segev uhapšen je 2004. zbog krijumčarenja droge i prijevare s kreditnim karticama. Pokušao je da prokrijumčari 25.000 tableta ekstazija iz Holandije. Takođe je bio u zatvoru.

Godine 2008. Šlomo Benizri, koji je bio na pozicijama ministra zdravlja i energetike, optužen je za primanje mita, narušavanje povjerenja javnosti i ometanje pravde i bio je u zatvoru. Dok je Aryeh Deri, koji je bio ministar unutrašnjih poslova, optužen za više tačaka za korupciju, poslat u zatvor i pušten. Ponovo je bio na funkciji ministra!

Ovo su slučajevi koji su izašli na videlo, verovatno ima mnogo drugih koji su ostali neotkriveni ili neotkriveni. Država u kojoj se sredstva prenose u korist pozitivnog pokrića dovodi u pitanje sam smisao demokratskih vrijednosti.

Izrael nije demokratija, već zemlja koju vodi korumpirana i kvarna elita.

Piše: Motasem A Dalloul

Izvor: middleeastmonitor.com 

Stav.ba

Povezani članci

Back to top button