Umjetnost

Izložba u Galeriji Općine Novi Grad: „A onda odjeknu onaj hitac u Sarajevu…”

Posjetioci Galerije Općine Novi Grad narednih će dana imati priliku pogledati izložbu Historijskog muzeja BiH pod nazivom „A onda odjeknu onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“.

Izložbu je muzej  pripremio za stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata 2014. godine u saradnji sa Imperijalnim ratnim muzejom iz Londona i u partnerstvu sa British Councilom Bosne i Hercegovine. Temeljena je na istraživanju arhivske građe iz domaćih arhiva i fotografskog materijala Imperijalnog ratnog muzeja iz Londona. Prati razvoj Sarajeva na prijelazu dva stoljeća i smjene dva carstva na području Bosne i Hercegovine, atentat u Sarajevu koji je označio kraj jedne epohe i ulazak u svjetski rat, stanje na ratištima na raznim svjetskim frontovima, a u centralnom dijelu se bavi pitanjem kako je rat uticao na život u Bosni i Hercegovini.

Korišteni arhivski materijal predstavlja potpuno novu i dotad nekorištenu građu u bavljenju historijom Bosne i Hercegovine, a time i osvježenje u bosanskohercegovačkoj historiografiji i muzeologiji.

Izložba se može pogledati radnim danima od 10 do 16.30 sati, do 5. decembra 2018. godine.

Tokom trajanja izložbe Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Općina Novi Grad Sarajevo zajdnički su organizirali niz radionica prilagođenih različitim uzrastima, za škole sa područja općine Novi Grad. Radionice nose nazive :“Što nam govori dječak sa fotografije”, “Historijske osmice – 1918” i “Kustos na jedan dan”. Učenici su imali jedinstvenu priliku vidjeti i slikati se pored replike automobila kojim se vozio prestolonasljednik Franc Ferdinand u momentu kada je izvršen atentat, a koja je bila postavljena ispred zgrade Općine Novi Grad.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button