Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Izložba Arhiva FBiH: Slikoviti prikaz Prvog svjetskog rata na području Osmanskog carstva

Izložba Arhiva FBiH: Slikoviti prikaz Prvog svjetskog rata na području Osmanskog carstva

Pored izložbe o Turskoj u Prvom svjetskom ratu, najavljena je i izložba koja će se održati 11. novembra u Brusa bezistanu, a na kojoj će biti prikazana retrospektiva “Velikog rata”

 – U zgradi Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas održana konferencija za medije na kojoj je direktor arhiva Admir Jerković najavio značajne izložbe koje će biti realizovane u narednom periodu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U znaku obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, arhiv je već organizovao izložbe, a ono što će građani moći posjetiti u narednom periodu su, prije svega izložba pod nazivom ‘Turska i Prvi svjetski rat’, a potom i izložba ‘Veliki rat'”, kazao je Jerković.

Izložba “Turska i Prvi svjetski rat” bit će simbolično otvorena 29. oktobra  u galeriji centra Yunus Emre u čast  Dana nezavisnosti Republike Turske kao i prijateljstva naroda BiH sa turskim narodom. Kada je riječ o ovoj izložbi prema riječima direktora Arhiva FBiH, kroz 13 panoa posjetioci će imati priliku vidjeti slikoviti prikaz rata koji je zadesio Osmansko carstvo.

“U takvoj teškoj situaciji pred Turskom se našlo pitanje: biti ili ne biti, a onda se pojavio vođa revolucije Kemal Ataturk koji će predvoditi tursku naciju u odbrani njene nezavisnosti”, kazao je Jerković.

Noseća tema izložbe biće period proglašenja Republike Turske. Pored toga, tri dodatna panoa ponudit će prizore moderne i snažne Republike Turske.

“Tu smo prikazali ukratko današnju Tursku koja je postala inspirativna država za mnoge u svijetu. Dok su se druge zemlje mučile sa recesijom, Turska je snažno išla naprijed predvođena novim ‘Ataturkom’, sadašnjim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je ujedinio ovu zemlju sa svim njenim potencijalima”, kazao je Jerković te dodao kako je Republika Turska istinski prijatelj Bosne i Hercegovine.

Pored izložbe o Turskoj u Prvom svjetskom ratu, najavljena je i izložba koja će se održati 11. novembra u Brusa bezistanu, a na kojoj će biti prikazana retrospektiva “Velikog rata”.  Kroz panoe će biti slikovito prikazano stradanje velikog broja ljudi koji su izgubili život tokom ratnih strahota.

“Kroz pomenute izložbe, Arhiv FBiH zaključuje jedan plodan period kroz koji smo obilježili stoljeće Velikog rata”, zaključio je direktor Arhiva FBiH te pozvao sve građane da posjete izložbe. 

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top