Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Izgrađen pojedinac je izgrađen Ummet

Izgrađen pojedinac je izgrađen Ummet

Zahvala pripada Allahu dž.š, na svim blagodatima koje nam je podario. Hvala Mu što nas je pravom Putu uputio. Neka Mu je hvala što nam je darovao zdravlja, slobode i blagodati čiste pitke vode. Hvala Mu što nam je poslao Kur’an časni i učinio ga putokazom pravog puta. Allahov neprekinuti mir i blagoslov neka su na posljednjeg Allahovog miljenika i Poslanika, Muhammeda s.a.w.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve vjernike i vjernice do Sudnjega dana, Amin.

Braćo u vjeri,

Sjećajući se Poslanika a.s., i njegovog života, u ovom mjesecu, sjećamo se njegovih napora, rada, trpljenja, njegovog truda, njegovih briga i želja, njegovih poruka i postupaka, ne možemo a da ne primijetimo da je sve to činio da istina pobijedi laž i da svjetlo islama obasja zemlju, uđe u ljudska srca i njihove domove i da što više bude smirenih i spašenih, da što više bude onih koji čine njegov Ummet.

I onda kada su mu utrobu od deve bacali na glavu dok je na sedždi kod Kabe bio, i onda kada je od muka umornog Bilala r.a., suzama žalio, i onda kada je u suzama i s uzdahom rodnu Mekku napustio i kada je pješice Hidžru učinio i jako često od gladi kamen na stomak vezao i kada je u Taifu rukama krv sa lica brisao i uputu i oprost za njih molio, sve je to činio za Ummet, za jaku zajednicu muslimana.

Onda kad traži, traži za Ummet. Kad se ljuti i kad mu lice pocrveni to čini kad brani istinu i ummet, onda kad dovi, dovi za Ummet. Nikad se zbog sebe ne rasrdi, niti šta zatraži,nikada sebe ne stavi ispred drugih i jednu sigurnu dovu, dovu šefaata (zagovorništva) na Danu velikog Suda ostavlja za svoj Ummet.

Svaki svoj uzdah, izgovorenu riječ, uputu i savjet do kraja svoga života davao je da izgradi jake ličnosti, čvrstog karaktera,odgovorne prema obavezama koje preuzmu, dobročinitelje koji bezrezervno pomažu svima i koji će kao skupina biti ponosna zajednica, ponosan Ummet.

Za svoga života i Poslaničke mu misije, uspio je da izgradi jako društvo, zajednicu koja je zasnovana na principima pravde, humanosti i dobročinstva. Uz njega su odrastali i duhovno sazrijevali pojedinci koji su čvrsto u Allaha vjerovali, slijedili svoga Poslanika a.s., i svoj karakter jačali porukama da se drugom želi ono sto se želi za sebe, da je čovjekova misija na zemlji uspostaviti pravdu i po njoj zivjeti.

Od Ebu Hurejre r.a., se prenosi da je Poslanik a.s., jednoga dana rekao:“ Ima li neko da hoće da mu saopštim nešto, što će upamtiti i po tome raditi, te druge upoznavati sa tim, pa da i drugi po tome postupaju?“ Pa Ebu Hurejre r.a., reče: „ Ja ću Allahov Poslaniče“ Uze me za ruku pa mi reče: “Čuvaj se onoga što je zabranjeno bićeš najpobožniji, budi zadovoljan s onim što ti je Allah dao bićeš najbogatiji, budi dobar prema svom komšiji bićeš vjernik, voli drugima ono što voliš sebi bićes musliman i nemoj se pretjerano smijati, jer pretjerano smijanje umrtvljuje srce“ ( Tirmizi)

Ovu poruku Poslanika a.s, je dobro upamtio i po njoj živio sam Ebu Hurejre r.a., i nastojao je pričati i živim primjerom pokazivati i ostalim ashabima. Čuvajući amanet Poslanika a.s., ashabi su živjeli njegove poruke. Kloneći se svega onoga što je Allah zabranjenim učinio jačali su svoju vjeru i bili daleko od svega onoga što je ružno. Trudeći se da grade onaj svijet-ahiret, nisu zaboravljali ni svoj udio na dunjaluku ali su bili uvijek zadovoljni onim što im je Allah dao te tako u dušama osjećali zadovoljstvo najbogatijih. Pazeći svoje komšije i iskazujući svoje poštovanje i dobročinstvo prema njima znali su da je na njih ponosan njihov Poslanik a.s, te želeći svim ljudima ono što su i sebi željeli, postadoše dobročinitelji čistih srca, dobri članovi jakog Ummeta.

Punog srca, prostranih prsa, ponosan na ono za šta se borio, zadovoljan onim što je vidio i dočekao, primio je kur’anske riječi i s radošću ih ashabima saopštio. “ “Vi ste najbolji narod koji se ikada pojavio: tražite da se čini dobro, a odvraćate od zla, i vjerujete u Allaha!…”
(Ali Imran, 110)

Milostivog Allaha dž.š molimo da nas učini dostojnim i ponosnim sljedbenicima časnog Pejgambera a.s., i da nam dadne snage, razboritosti i volje da čuvamo njegov amanet i da na Danu Velikog Suda budemo dostojni njegovog Šefaata. Amin!

Amer ef. Šukurica

monteislam.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top