Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Izdavaštvo > Iz recenzije knjige “Bošnjačka emigracija: izazovi i perspektive”

Iz recenzije knjige “Bošnjačka emigracija: izazovi i perspektive”

Voljeti dijasporu znači voljeti sebe i svoju domovinu, pisati o dijaspori znači pisati o sebi i svojoj domovini, cijeniti dijasporu i raditi na njenoj afirmaciji znači cijeniti i afirmisati svoj korijen, svoje sjeme, svoj rod.

Razumijevanje značenja riječi dijaspora (grčki διασπορά, rasipanje ili sijanje sjemena) podrazumijeva i razumijevanje ljudi koji su bili prisiljeni da u jednom vremenskom periodu napuste svoju korijensku zemlju, svoju domovinu, bivajući tako raspršeni na sve strane svijeta poput sjemena najljepšeg cvijeta kojeg vjetar odnese tamo gdje mu je suđeno da raste jednako mirišljiv, lijep i privlačan.

Jedan od endemskih istraživača i publicista koji je razumio, ne samo značenje riječi διασπορά, nego i njen značaj za Bosnu i Hercegovinu je mr. Admir Lisica, magistar historije.

Nedugo nakon što je u junu 2018. godine svjetlo dana ugledala knjiga Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja, autora Admira Lisica, bosanskohercegovačko nebo je obasjala još jedna njegova knjiga koja na sasvim razumljiv i jednostavan način fokusira pitanje dijaspore, odnosno Bošnjaka koji žive izvan svoje domovine Bosne i Hercegovine. Knjiga Bošnjačka emigracija – izazovi i perspektive predstavlja zbirku međusobno povezanih, kompaktnih i koherentnih tekstova koje je ovaj mladi autor, historičar i istraživač, mr. Admir Lisica objavljivao u jednom vremenskom periodu u časopisima, listovima i portalima renomiranih medijskih kuća u zemlji i regionu.

Piše: dr Ajdin Huseinspahić

intelektualno.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top