Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Iz pera Emina Granova – Uloga i značaj bioloških sklonosti kod formiranja ličnosti i sistema

Iz pera Emina Granova – Uloga i značaj bioloških sklonosti kod formiranja ličnosti i sistema

mladi-muslimani

Tekst Emina Granova koji govori o tome da raspodjela poslova mora biti urađena pravedno, pazeći na najsitnije detalje. Naime, pošto je svaka karika bitna u lancu i Emin Granov ističe bitnost racionalne raspodjele dužnosti. On naravno ovdje govori o raspodjeli snaga unutar Mladih Muslimana, međutim ovaj tekst svakako možemo primjeniti u našim svakodnevnim poslovnim izazovima.

Stoga, Emin Granov  u svom tekstu “Uloga i značaj bioloških sklonosti kod formiranja ličnosti i sistema kaže sljedeće”:

Od nas se svih traži borbenost, ali činjenica je da se mi biološki razlikujemo. Biološka građa i osobine čine da svaki od nas s biološke strane nije u istoj mjeri sklon borbi, ali neke biološke sklonosti i osobine daju se često psihološkim sredstvima sputati, odnosno ojačati. Naime, čovjek će najčešće postupati onako kako je odgojen i kako mu savjest nalaže pa makar to i ne bilo posve u skladu s njegovim osjećanjima i sklonostima.

A sa najviše volje, smisla, čvrstine radi ono što mu nalažu i savjest i osjećaji. Ako čovjek i nije toliko biološki sklon, ali je psihološki primoran da stupi u borbu, jer mu to savjest i odgoj nalažu, može on u borbi dati od sebe isto toliko kao i onaj koji je borben po biološkim sklonostima. A za nas je važno da se bori po biološkim ili psihološkim sklonostima!

A napokon ima i drugih dužnosti koje su za nas važne kao i sama borba, pa ljudi koji nisu skloni borbi nek’ slobodno, bez zamjerke preuzmu takve dužnosti, pogotovu ako se za njih osjećaju sposobnim.

Napokon, najbolje će ipak biti, ako svako između nas zauzme ono mjesto koje mu po biološkim i psihološkim osobinama, duševnim i tjelesnim sposobnostima najbolje odgovara. To je najbolja i najracionalnija raspodjela snaga u jednom ideološkom stroju, kod koje se postiže maksimum produktivnosti!

Za Akos.ba priredio: Admir Lisica 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top