Islamske temeU Fokusu

Iskoristimo dan Arefata da dovimo i učimo Kur’an

Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Nema dana u kojem Allah oslobodi više robova od Vatre, kao što je Dan Arefata. Allah se toga dana približi, a zatim se njima hvali melekima i kaže: ‘Šta žele ovi ljudi?'" (Muslim)

Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Nema dana u kojem Allah oslobodi više robova od Vatre, kao što je Dan Arefata. Allah se toga dana približi, a zatim se njima hvali melekima i kaže: ‘Šta žele ovi ljudi?'” (Muslim)

Dan Arefata je lijepo provesti u postu, dovi i činjenju dobrih djela.

A zašto ga ne iskoristiti i za učenje i ponavljanje Kur’ana?

Ako pritom budemo i dovili da nam Allah olakša učenje hifza, bit će još bolje, jer je najbolja dova ona koja se uči na dan Arefata.

Vjerovjesnik, s.a.v.s., u hadisu koji bilježi Muslim, veli: “Najbolja dova je dova na dan Arefata, a najbolje što sam rekao i što su govorili poslanici prije mene je: ‘La ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve ‘ala kulli šej’in kadir.'” (Nema istinskog božanstva osim Allaha Jedinog, On nema sudruga, Njemu pripada vlast i zahvala, On oživljava i usmrćuje i On sve može).

U Kur’an je lijek, utjeha, smiraj, uspjeh, sreća za nas, i samo sebi štetimo ako se s njim ne družimo. Zato,iskoristimo sutrašnji dan, inšallah, da se približimo našem Gospodaru postom i učenjem Kur’ana.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci