Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Informator o projektu Obilježavanje Dana mentalnog zdravlja

Informator o projektu Obilježavanje Dana mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju. O tome koliko je zapravo mentalno zdravlje bitno govori i sama definicija zdravlja koju je 1926. godine dao Andrija Štampar: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti“. Bolest nije posljedica samo fizičkih i bioloških faktora, a u pitanjima zdravlja sve veću ulogu igraju ekonomski i socijalni faktori, i ti se problemi trebaju rješavati ne samo s tehničkog već isto tako i sa sociološkog stajališta. Postoji potreba da zdravlje i zdravstveni sistem i pružatelji usluga u zdravstvu budu dostupni što većem broju ljudi. Obilježavanje ovoga dana omogućava svim pružateljima usluga koji se bave mentalnim zdravljem razmjenu iskustava o njihovom radu i tome što je još potrebno učiniti da zaštita mentalnog zdravlja postane dostupna diljem svijeta.[1]

Studenti/ce Udruženja studenata psihologije Sinapsa su uvidjeli/e važnost obilježavanja ovog datuma, te su u tu svrhu organizirali par aktivnosti. U srijedu, 10.10.2018. godine, članovi Udruženja studenata psihologije Sinapsa će, u terminu od 9 do 9:30 časova, organizirati šetnju kroz grad (na potezu BBI centar-Vijećnica), te će dijeliti cvijeće, promotivne letke i zelene vrpce, te razgovarati sa ljudima u svrhu podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, ali i kao podsjetnik da su pomoć i podrška uvijek dostupni. Ova aktivnost je omogućena i finansijski podržana od strane Društva psihologa Federacije Bosne i Hercegovine (Podružnica Sarajevo). Čast nam je i zadovoljstvo najaviti da će na isti dan, dakle 10.10., biti organizirana i izložba umjetničkih djela ispred Vijećnice u Sarajevu, u terminu od 9:30 do 11:00 h, gdje će biti izloženi radovi studenata i studentica sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Cilj izložbe jeste podizanje svijesti javnosti o mentalnom zdravlju i bolesti. Naime, studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti su kroz svoja umjetnička djela uspješno pokazali mentalne poremećaje, a uz svaki poremećaj je prikazan i kratak opis poremećaja kroz samoiskaz (dakle, o poremećaju su govorile osobe koje imaju dijagnozu određenog poremećaja).

Posjetite nas ispred Vijećnice, 10. oktobra u terminu od 9:30 do 11:00 časova i podržite članove Udruženja studenata psihologije Sinapsa, te fantastične umjetnike i umjetnice sa Akademije likovnih umjetnosti koji/e su uvidjeli važnost govora u javnosti o ovoj temi, te su kroz svoj izričaj doprinijeli obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja!

Udruženje studenata psihologije Sinapsa

Franje Račkog 1

71000, sarajevo

[email protected]mail.com

[1] Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je: Universal health coverage: everyone, everywhere, a slogan glasi: “Health for All”.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top