Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Implementirajte plan zdrave prehrane za zauzete i zaposlene

Implementirajte plan zdrave prehrane za zauzete i zaposlene

Većina od nas je osjetila ovakvu situaciju – nakon dolaska kući poslije dana koji je bio ispunjen gužvama u saobraćaju, problemima i politikama na poslu, pitamo se: „Šta je za večeru?“ Sa skoro ništa u kuhinji, možemo se zadovoljiti naručivanjem pizze (ponovo) ili odlučiti da popunimo svoje police sa grickalicama. Naš zauzet život nas često sprečava da dođemo do naših nutritivnih ciljeva. Kao rezultat toga, na kraju se zadovoljimo neželjenom brzom hranom i jedemo pristupačne, ali ne tako hranljive namirnice umjesto potrebnih, zdravih namirnica za kojima žude naša tijela.
Održavanje zdrave navike u ishrani, dok vodimo zauzet život može biti veoma teško, ali nije nemoguće. Ovi jednostavni savjeti će osigurati da imate zdrav plan ishrane koji se može uklopiti u vaš naporan raspored.

1. Planirajte svoje obroke

Ne morate ići u mnogo detalja. Samo uzmite list papira i navedite obroke koje ćete konzumirati od ponedjeljka do nedjelje. To će učiniti kupovinu i pripremu hrane mnogo lakšim zadatkom. Postavljanjem ovog plana na frižider ili na mjesto koje ćete posmatrati svaki dan će vam još više olakšati. Ako planirate da jedete špagete u srijedu, na primjer, vi ćete zapamtiti da kupite pasta sos ili ćete možda imati vremena da napravite svoj vlastiti u utorak navečer. Umjesto mentalnog sastavljanja liste dok žurite u radnju, već znate šta vam je potrebno i možete kupovati za cijelu sedmicu u jednom trenutku.

2. Kuhajte jednom; jedite dva puta (ili tri!)

Možete kuhati jedan glavni sastojak iz recepta u ponedjeljak i onda koristiti taj isti recept za različite obroke tokom sedmice. Piletina, na primjer, se može jesti za večeru jednu noć. Ono što je ostalo se može iskoristiti za sendvič od pileće salate za ručak, sljedeći dan. Ovakav način kuhanja i pripreme obroka osigurava da nikada ne morate nešto „od nule“ spremati za jelo, te smanjuje vrijeme čišćenja kuhinje.

3. Zamrzavanje

Ako mislite da je vaš zamrzivač samo za čuvanje polu pojedenih kartona sladoleda, trebalo bi da razmislite još jednom. Možete odjednom pripremiti gomilu različite hrane, a zatim to sve zamrznuti. Kada ste spremni za jelo, samo stavite svoj obrok u mikrovalnu ili ga zagrijte na peći i momentalno imate vruća, svježa, domaća jela.
4. Protresite svoje jutro
Ne, ne govorim o onim gotovim pićima koja dolaze sa okusom čokolade, vanile ili jagode. Zdravi šejkovi za doručak su oni koje vi sebi pripremite i koji se piju prije nego što morate „izletiti“ kroz vrata ujutro. Oni će vas ostaviti sa osjećajem energije i bićete puni par dobrih sati. Postoji toliko mnogo ukusnih načina da miješate svoje šejkove i napitke da vam nikada neće biti dosadno. Možete koristiti proteinski prah, svježe voće i povrće, orahe, pa čak i jogurt.
5. Pripremite svoj ručak noć prije.
Nema potrebe da naručujete hranu na poslu svaki dan. Ako jedete ručak na vašem radnom mjestu, pakujte obroke za sljedeći dan.
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top