Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Vlaga u stanu – ovo je tekst za vas…

Vlaga u stanu – ovo je tekst za vas…

vlaga u stanu

Vlaga u stanu se može pojaviti i u slučajevima kada kuća ili zgrada u kojoj živimo nije dovoljno sušena nakon izgradnje.

Tamnih mrlja, plijesni, guljenja slojeva boje sa zidova kao i neugodnih mirisa teško se riješiti. Ali, nije nemoguće uz savjetovanje stručnjaka koji će preporučiti pravu metodu

Jesenski i zimski mjeseci obično pokažu probleme s vlagom čije rješavanje – ovisno o razmjeru problema i našim financijama, može biti jednostavan, ali i veći, složeniji zahvat.

Mnogi će pojavu vlage, plijesni i otpadanja površinskih slojeva zida ponajprije gledati kroz prizmu estetike i neugodnog mirisa. No to što narušava estetiku interijera, zapravo je jedan od sporednih problema koji vlaga donosi.

Naime, osim svega navedenog, vlaga privlači štetočine, oštećuje drvenariju, te nepovoljno utiče na zdravlje. Drugi je veliki problem kako je iskorijeniti. Stručnjaci preporučuju da prije svega otkrijemo uzrok nastanka vlage.

– Uzroci mogu biti brojni – od neispravnih krovova, preko pukotina u zidovima, prodiranja vode zbog puknuća cijevi, poplava i drugih katastrofa. Također, često se vlaga javlja zbog povećane vlažnosti u prostorijama zbog nepravilnog grijanja i ventilacije te zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u loše izoliranim zgradama – kažu.

Vlaga se može pojaviti i u slučajevima kada kuća ili zgrada u kojoj živimo nije dovoljno sušena nakon izgradnje. Tu su i faktori koji proizlaze iz načina stanovanja – i to kao posljedica kuhanja, tuširanja, zalijevanja biljaka, sušenja odjeće u interijeru jer se tako kondenzira vodena para, ali i nedovoljnog provjetravanja… Čim se vlaga pojavi, treba odmah reagovati i konsultovati stručnjaka.

Način uklanjanja vlage ovisi o uzroku i odvija se ponekad u etapama, s više poduzetih mjera. Prije svega, treba očistiti plijesan i skinuti slojeve podignute boje sa zidova, zatim isušiti prostor odvlaživačem i provjetravanjem. Nakon toga uvijek se stavljaju zaštitni premazi i boje, a kod plijesni na pločicama specijalni silikon ili impregnator. Često je potrebno staviti novi krov ili obnoviti jedan dio te staviti novu hidroizolaciju – piše portal living.vecernji.hr.

Vlaga u stanu – kako spriječiti vraćanje

  1. Najbolje je rješenje, posebno ako ne možete često provjetravati prostor, a morate sušiti odjeću u stanu, ili kada živimo u vlažnom suterenu, nabaviti odvlaživač prostora.
  2. Uvođenje sistema prozračivanja, odnosno ventilacije.
  3. Jeftinija varijanta navedenih sofisticiranih sistema redovito je provjetravanje prostorija – i to najmanje dva puta dnevno, ujutro nakon ustajanja i navečer prije spavanja. No optimalno je češće i kraće provjetravanje, s otvaranjem svih prozora u stanu.
  4. Nanošenje impregnacijskog sredstva i termopremaza koji štite od pojave kondenzacije i plijesni na tretiranim mjestima te reduciranje količine vlage na zidnim površinama.
  5. Poslije svake upotrebe kupatila (naravno, ako su problem vlaga i gljivice) ručno posušite krpom pločice i rub kade.
  6. Sobe koje su pozicionirane na sjevernoj strani stana zimi jače grijte.
  7. Nabavite higrometar, mjerač vlage u stanu. Razina vlage ne bi trebala pasti ispod 30%, a optimalna vrijednost je 50%.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com