Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Iman Galib iz Češke – biti društveno aktivna u državi sa 1% muslimana

Iman Galib iz Češke – biti društveno aktivna u državi sa 1% muslimana

Društveno je aktivna od 2015. godine. Prva aktivnost u kojoj je učestvovala je bila akcija čišćenja u Pragu, koja je nosila naziv “Muslimani u mom gradu” i tada je bila medijski glasnogovornik akcije. Nakon toga je postala poznata u medijima jer je akcija imala veliki odjek u javnosti.

 

Ako uzmemo u obzir da u Češkoj muslimana ima svega 1% ovo je privuklo veliku pažnju i pozitivne komentare, ali i islamofobi su u ovome našli priliku da glasnije i otvorenije napadaju islam.
“Skoro godinu dana nakon akcije pojedini islamofobi, među kojima su bili i neki političari, pokušali su nagovoriti direktora škole da me istjera jer sam pokrivena i jer ‘prestavljam opasnost za učenike'”, izjavila je Iman za Akos.ba.

Direktor škole koji je bio Jevrej i njene kolege su stali uz nju, podržali su svoju kolegicu snimajući video podrške za Iman i za njenu slobodu.
“Ova priča je bila u medijima skoro dvije sedmice kao top tema. Dobila sam neočekivano veliku podršku od strane organizacija za ljudska prava i od ministra za ljudska prava i ministra obrazovanja kao i od akademske zajednice i od običnih građana.
Ovo mi je dokazalo da je mir cilj svih ljudi i to nas objedinjuje, a da su političari ti koji ulijevaju strah i mržnju među određenim skupinama da bi služili njihovim interesima” priča nam svoju životnu priču Iman.

Moja poruka za dan hidžaba:
Hidžab nije običaj – hidžab je ibadet. Kada se djevojka svojom voljom pokrije, to je kao da stavlja krunu. Krunu vrijednosti, krunu slobode i dostojanstva. Hidžab nije samo pokrivač za glavu nego je to ubjeđenje i identitet. Islamofobi pokušavaju ubijediti ljude da je hidžab zatvor za ženu i da umanjuje njezinu vrijednost. Hoće da nas ubijede da je hidžab znak neznanja, a da je ragolićenost znak slobode.

Moja poruka jeste: Sloboda je čovjekovo dostojanstvo, naša sloboda se manifestuje u tome da biramo šta ćemo obući, kome želimo pokazati svoju ljepotu, i nema niko pravo da nam naređuje kako trebamo da se oblačimo, jer je to ograničavanje moje slobode, mene kao muslimanke koja vjeruje u Allaha i Njemu se približava svojim hidžabom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top