Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > I pretjerana sreća može da naškodi vašem zdravlju?

I pretjerana sreća može da naškodi vašem zdravlju?

Doktori otkrivaju da neočekivani emotivni šokovi, bilo negativni ili pozitivni, mogu da izazovu iznenadno slabljenje srčanih mišića odnosno sindrom slomljenog srca, koji je poznat i kao takotsubo kardiomiopatija, prenosi Nationalgeographic.

 

Medicinski termin slomljenog srca podrazumjeva slabljenje mišića srca, što uzrokuje da se lijeva

komora (koja obezbjeđuje tijelo krvlju bogatom kiseonikom) abnormalno proširi pri dnu.

Osim akutnog bola u grudima i kratkog daha, ovo stanje može dovesti do srčanih napada i smrti.
Odavno je poznato da neočekivan emocionalni šok kao što je smrt supružnika ili nasilna svađa može uzrokovati napad.

Ovo stanje su otkrili japanski naučnici, a dobilo je ime po tradicionalnoj zamci za hobotnice, za koju se kaže da podsjeća na proširenu srčanu komoru.

Previše sreće može da naškodi vašem zdravlju?

Međutim, statistike nemaju podataka i niko nikada nije ispitivao da li bi sretan događaj mogao dati sličan rezultat.

Kristian Templin i Jelena Gadri iz Univerzitetske bolnice u Cirihu su 2011. godine uspostavili globalni registar kako bi pratili slučajeve sa ovim sindromom, koji su prilično rijetki. Pet godina kasnije, mreža od 25 bolnica širom devet zemalja, skupila je statistički značajne podatke u vezi s 1.750 slučajeva s takotsubo sindromom (TTS).

Templin i Gadri su predvodili tim od 16 istraživača, koji su smatrali da su emocionalna uzbuđenja, u ovom slučaju radost, odgovorna za 485 ovih slučajeva. Unutar te grupe, za četiri procenta (ukupno 20 osoba) može se reći da su patili od „sindroma sretnog srca”.

„Bolest može biti uzrokovana i pozitivnim emocijama, takođe”, izjavio je Gadri.

U dvadeset slučajeva sindrom je uzrokovan sretnim događajima uključujući zabave, vjenčanja, iznenađenja povodom proslava, pobjeda omiljenog ragbi tima, kao i rođenje unučeta.

Doktori otkrivaju da neočekivani emotivni šokovi, bilo negativni ili pozitivni, mogu da izazovu iznenadno slabljenje srčanih mišića odnosno sindrom slomljenog srca,koji je poznat i kao takotsubo kardiomiopatija. Nijedna od njih nije bila fatalna.

Doktori koji rade u hitnoj pomoći bi trebalo da budu svjesni činjenice da pacijenti sa simptomima srčanog napada možda pate od TTS, izazvanog bilo pozitivnim bilo negativnim iskustvima.

Sindrom (ne)sretnog srca pogađa više žene

Iz razloga nepoznatog istraživačima, 95 procenata pacijenata u oba slučaja, u grupama i slomljenog srca i sretnog srca, bile su žene u svojim srednjim do kasnim 60-tim godinama.

„Mi još uvijek ne znamo zašto su pretežno žene pogođene Takotsubo sindromom”, Gadri je izjavio za AFP. „Možemo samo da spekulišemo da hormonsko stanje, prije svega estrogen, igra ključnu ulogu u mehanizmu ove bolesti.”

Žene imaju mnogo veći nivo estrogena nego muškarci, kod kojih je dominantan testosteron. Ovakav rezultat kada su u pitanju žene je zbunjujući s obzirom da muškarci češće doživljavaju srčane udare. Dalje studije su neophodne kako bi omogućile da se utvrdi kako to da i sretni i tužni životni događaji, iako drugačiji, na posljetku dijele isti dio u centralnom nervnom sistemu koji pokreće ove simptome.

Akos.ba

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top