Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Hutba: Uključite se u Rijasetovu akciju Kurbani 2017

Hutba: Uključite se u Rijasetovu akciju Kurbani 2017

Hutba u džamijama u Bosni i Hercegovini odaslana je iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Autor hutbe je Ahmed ef. Hatunić, direktor Behram Begove medrese u Tuzli. Džumu namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji je predvodio i hutbu pročitao prvi imam džamije hafiz Mensur ef. Malkić.

U hutbi se ističe da obred kurbana ima duhovnu, ekonomsku i socijalnu dimenziju putem kojih mnoge kategorije ljudi ostvaruju ovosvjetske blagodati. Ahiretska nagrada bit će dostignuta samo putem iskrene i čiste namjere da se ovim obredom približimo Uzvišenom i njegovoj milosti.

Istaknuto je da je i ove godine Rijaset Islamske zajednice i njene medrese organizuju kurbansku akciju za potrebe medresa i potrebe šire zajednice.

Kurban se može žrtvovati kod svoje kuće

– Na osnovu izvora Islama i njihovih vjerodostojnih tumačenja jasno nam je da je klanje kurbana isključivo vjerski čin. Ibadet koji čovjek može uraditi sam kod svoje kuće, što je osnova ovog ibadeta. Oni koji to nisu u stanju zbog života u gradskim sredinama i zbog drugih okolnosti ili oni koji na taj način žele pomoći naše obrazovne ustanove i aktivnosti IZ i društva u cjelini, mogu to učiniti i pridružiti se kurbanskoj akciji koju sprovodi Rijaset IZ u BiH ili jedna od naših medresa.

Ni jedna druga organizacija ili pojedinac mimo ustanove Rijaseta Islamske zajednice u Domovini i dijaspori nema pravo, shodno fetvi Rijaseta IZ, organizirati i voditi akciju ibadeta kurbana u ime drugih muslimana, navodi se u hutbi.

Još jednom je naglašeno da je pohvalno i poželjno pomoći kurbanskim mesom sve one kojima je pomoć potrebna. Islamska zajednica putem kurbanske akcije nastoji otkupiti što više kurbana od povratnika u džemate manjeg bh-entiteta. Na taj način pomaže ljudima u njihovom opstanku i ostanku na njihovim višestoljetnim ognjištima. Rezultati akcije su već vidljivi – navodi se u hutbi koju je u Gazi Husrev-begovoj džamiji pročitao hafiz Mensur ef. Malkić.

BIR.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top