Islamske teme

Hušu’u u namazu: Simptomi nedostatka skrušenost

 Ovaj članak je pokušaj da se prisjetimo važnosti hušu’u-a/skrušenosti u našim namazima, šta je poboljšava, zašto bismo stalno trebali paziti na svoj namaz, te neki produktivni savjeti kako da unaprijedimo svoju skrušenost.

Hušu’u je riječ arapskog porijekla koja se odnosi na poniznost ili skrušenost  u toku naših svakodnevnih namaza. Značenje i primjena termina hušu’u se krije u ‘prisutnosti naših srca’ dok obavljamo naše svakodnevne obaveze prema Allahu dž.š.

Zamislite da vam vaš šef ili učitelj da neki zadatak i zahtijeva od vas da ga obavite na poseban način i da ga završite prije određenog roka. Zatim primite instrukcije i brzo ih pregledate, razmišljajući: ” Mah, nije ovo ništa. Nema problema!” Onda nastavite i završite zadatak sa osmijehom od uha do uha, razmišljajući: ”Odlično, završio/la sam tačno na vrijeme”, a onda, na vaše iznenađenje, kažu vam da vaš rad neće biti prihvaćen jer nije kompletan, niti se podudara sa instrukcijama. Nepotpun je u svakom smislu. Sada ste u dvostrukoj nevolji: ne samo da nećete imati dovoljno vremena, nego je i vaš trud uzalud potrošen. Zatim vas obuzme strah da nećete dobti sljedeću platu  ili da nećete preći na sljedeći nivo. Onda shvatite da ste slijedili instrukcije na pravilan način, mogli ste uspjeti završiti taj jednostavni zadatak. Mudra osoba će sljedeći put pažljivo  pročitati uputstva, razumjeti ih i marljivo ih slijediti, a ne gubiti nadu.

Ako ovu situaciju ‘prevedemo’ u naše dnevne vjerske obaveze, shvatit ćemo da ono što nedostaje, a što nas sprečava da uspješno obavimo zadatak namaza, jeste skrušenost ili hušu’u. Ukoliko ne razumijemo važnost  hušu’u-a u našem namazu, riksiramo da odbacimo jedno lijepo djelo robovanja, te možemo iskusiti slabljenje našega imana.

Namaz je ključ našega uspjeha i na ovome i na drugom svijetu. Ali ako ne čuvamo taj ključ ili ga izgubimo, nećemo moći otključati vrata koja vode dobru na oba svijeta, to je tako.  Loš kvalitet namaza je kao nedovoljno korištenje dobara moćnog životnog sistema  koje  nam je podareno od strane Samog Stvoritelja Života. Bez sumnje, kada je naš namaz u dobrom stanju primijetit ćemo da će  i ostali poslovi u našem životu dolaziti na svoje pravo mjesto sa lahkoćom, ako Bog da. Trenutci  sreće postanu još veseliji, a teška vremena postanu lahka ili, u najmanju ruku, postanu lakše podnošljiva.

‘’Ono što žele – vjernici će postići, oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju,” Kur’an, 23: 1-2

Hušu’u podrazumijeva posvećenost, ljupkost, poniznost, čežnju i smirenost( kako iz straha tako i iz ljubavi) unutar srca zbog svijesti o Allahovoj dž.š. Veličini i Veličanstvenosti. To je i svijest o sopstvenim slabostima, odsustvo arogancije, oholosti i nadmenosti u srcu. Kada je srce ispunjeno hušu’u-om, i dijeliovi tijela također postanu podređeni u poniznosti pred Allahom dž.š. Možda vjerujemo da kada su naši umovi dekoncentrisani, i koncentracija i poniznost u namazu opada. Međutim, istina je da je zapravo srce to koje povećava ili smanjuje hušu’u u namazu. Poslanik s.a.v.s. je rekao: ” Zaista postoji jedan organ u tijelu koji ako je zdrav/jak, zdravo je i čvrsto cijelo tijelo, ako je bolesno/slabo, cijelo tijelo je slabo. To je srce.”, prenosi Muslim.

Simptomi nedostatka hušu’u-a u namazu

Da li ste ikada osjetili da vi ili neko ko klanja do vas obavljate sedždu kao da je obavljate na vrelim platama? Da li ispravno izgovarate Fatihu na par rekata ili neko ko klanja do vas? Da li vam se desilo da ne znate koliko ste rekata otklanjali ili koje su sure proučene? Po završetku namaza, da li osjećamo nepotpunost i tugu, umjesto radost i zadovoljstvo? Ako je odgovor na bilo koje od navedenih pitanja potvrdan, onda nivo hušu’u-a u našim namazima treba da se poveća.

Primjena hušu’u-a van namaza

Kvalitet naše skrušenosti i prisutnosti srca i misli u namazu u velikoj mjeri zavisi od toga čime smo zaokupljeni van namaza. Često zaboravimo da je Allah dž.š. naš Gospodar i da Sve vidi. On zna da smo mi iste osobe i u namazu i van namaza. Allah dž.š. niti nas počinje gledati onda kada izgovorimo prvi tekbir, niti nas prestaje gledati kada predamo drugi selam. Bit ćemo pitani za svaku radnju, pojedinačno, koju obavljamo u ili van namaza, te da li smo to radili samo sa namjerom da steknemo Njegovo zadovoljstvo ili ne.

Ovo je nešto čega se trebamo prisjećati stalno, bez obzira šta radimo. To je stalna svijest o Allahu dž.š. koja se naziva taqwa/takvaluk,  koja je od velike pomoći pri postizanju skrušenosti/-hušu’u-a u namazu.

Sestra Jasmin Mudžahid je fino rezimirala ove savjete u jednom komentaru:

”Tako često nas nešto muči da ne možemo da se skoncentrišemo u našim namazima. Sjetite se da što se više fokusirate na Allaha dž.š. van namaza, postat će vam lakše da se fokusirate na Njega i u namazu. Pokušajte da ispunite svoje misli i srce razmišljanjem o Allahu dž.š. koliko god možete u toku dana. Razgovarajte s Njim i činite dovu stalno. To će vam pomoći da izgradite poseban odnos sa Allahom dž.š. Onda, pripremanje za namaz će biti kao odlaženje kući kod starog prijatelja.”

Naša skrušenost varira

Iskreno, skrušenost je nešto što ne ostaje na istom nivou sve vrijeme. Suočimo se s tim; niko od nas nije imun na odvlačenje pažnje sa namaza, i iako smo svi to iskusili, to ne znači da je uredu da nastavimo klanjati bez skrušenosti. Zapravo, ovo treba biti i jedini razlog da se trudimo da usavršimo (ili barem imamo za cilj da se približimo savršenstvu) hušu’u/skrušenost u namazu. Suočit ćemo se sa unutarnjim distrakcijama poput različitih misli, promjena misli ili odsutnosti srca. Također, suočit ćemo se i sa vanjskim utjecajima putem onoga što se dešava oko nas dok smo u namazu. Zavisno od stepena našega imana, ponekad ćemo osjetiti nešto što ja nazivam ”visoki nivo hušu’u-a”, a ponekad će naša skrušenost ići silaznom putanjom. Stoga je obnavljanje i preispitivanje naših namjera i imana od esencijalne važnosti, što će kao rezultat imati obnavljanje i naše skrušenosti.

Zato je naš dragi Poslanik s.a.v.s. jedne prilike rekao svojim ashabima:

”Obnovite svoju vjeru.” Oni su ga pitali: ‘ Božiji Poslaniče, kako da to učinimo?’ Odgovorio je: ‘Stalno ponavljajući riječi La ilahe illallah.”’ , prenosi Ahmed.

Druga važna stvar koju trebamo zapamtiti jeste da je neophodno da se obskrbimo znanjem o skrušenosti. To će nam pomoći da prepoznamo ova variranja skrušenosti i potaknuti nas da povećamo nivo skrušenosti u namazu, pa ćemo uspjeti i na ovom i budućem svijetu, ako Bog da.

Savjet kako poboljšati hušu’u u namazu

Kada god osjetite da vaša skrušenost nije na nivou koji želite, odmah učinite nešto po pitanju toga. Pokušajte čitati korisne članke koji će vam pomoći u tome, i odvojite, sedmično, posebno vrijeme kada ćete usavršavati svoj namaz. I na kraju, i najvažnije, nikada ne zaboravimo tražiti pomoć od Allaha dž.š. da nas uputi na ispravan put, i da nam pomogne da razvijemo visoki nivo skrušenosti u namazu. Postoje mnoge dove iz Kur’ana i Sunneta u ovu svrhu.

Prvi korak ka napretku jeste svijest o Allahu dž.š., priznavanje naših nedostataka, i najvažnije, traženje pomoći od Allaha dž.š., a onda trud da postignemo uspjeh i savršenstvo putem dobrog kvaliteta namaza.

Za Akos.ba prevela i obradila Anesa Gegić

Povezani članci

Provjerite također
Close