Uncategorized

HRW optužio Zapad za licemjerje: Gdje su pozivi Izraelu na odgovornost?

Human Rights Watch (HRW) optužio je SAD i njegove saveznike za nedostatak kritike izraelskih postupaka u Pojasu Gaze zapitavši gdje su pozivi Izraelu da poštuje međunarodne norme u napadu na Gazu, kao i pozivi na odgovornost.

Zamjenik direktora programa HRW-a Tom Porteous u izjavi u četvrtak je kazao da je reakcija Washingtona i – uz nekoliko izuzetaka – evropskih prijestolnica, na akcije Izraela u Gazi od 7. oktobra bila prigušena.

– Gdje je jasna osuda okrutnog pooštravanja 16-godišnjeg zatvaranja Gaze koja predstavlja kolektivno kažnjavanje, ratni zločin? – upitao je.

Tom_Porteous,_Director_of_Human_Rights_Watch_(5226136349).jpg - HRW optužio Zapad za licemjerje: Gdje su pozivi Izraelu na odgovornost?
Tom Porteous

Porteous je također izrazio ogorčenost izjavama izraelskih čelnika “koje nastoje zamagliti tako važnu razliku između civila i boraca u Gazi čak i dok naređuju sve intenzivnije bombardiranje ovog gusto naseljenog teritorija, pretvarajući gradske blokove i četvrti u ruševine”.

– Gdje su jasni i nedvosmisleni pozivi Izraelu da poštuje međunarodne norme u napadu na Gazu, a kamoli na odgovornost? – upitao je Porteous, prenosi Index.hr.

Rekao je da se zahtjevi međunarodnog humanitarnog prava za zaštitu civila trebaju primjenjivati na sve.

Porteous se osvrnuo na rusku invaziju na Ukrajinu, gdje su zapadne države naglasile važnost poštivanja pravila oružanog sukoba u svojim nastojanjima da pridobiju međunarodnu potporu Ukrajini i izoliraju Rusiju.

– Licemjerje i dvostruki standardi zapadnih država su flagrantni i očiti – kritizirao je Porteous.

Naglasio je da to riskira potkopavanje godina mukotrpnog rada humanitarnih skupina i skupina za ljudska prava, zajedno s nekim državama, “na jačanju i standardizaciji normi namijenjenih zaštiti civila uhvaćenih u sukobima diljem svijeta”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button