Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Himalajska sol – prednosti i hranjive vrijednosti

Himalajska sol – prednosti i hranjive vrijednosti

Naše tijelo ne može proizvesti sol, a nedostatak soli može uzrokovati kemijski disbalans u organizmu. Stoga je sol potrebno unositi putem hrane. Da ne bi došlo do zabune bitno je napomenuti da je natrijev klorid neophodan u fiziološkim procesima, no u prekomjernoj količini može dovesti do poteškoća.

“Smatra se da roza himalajska sol postoji nekoliko milijona godina, a iskopava se u rudniku Khewra u pakistanskoj regiji Punjab, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Himalajska sol – sastav

Himalajska sol je zapravo 98% sastavljena od natrijeva klorida, kao i morska sol. Međutim, u preostala 2% sastava himalajske soli se nalazi nešto malo više minerala poput željeza i magnezija, koji joj daju rozu boju.

Tvrdnja da himalajska sol sadrži preko 84 minerala je tačna, ali su te količine toliko minimalne da jedva čine razliku te se nalaze samo u 2% sastava. U himalajskoj soli su prisutne jer se ona nakon iskopavanja ne pročišćava, a s tim dolazi i opasnost da sadržava neke otrovne metale i minerale. Morska sol se pročišćava te stoga ne sadrži toliko različitih minerala kao i himalajska.

Konzumacijom ove soli, unosite pretežno iste količine natrija po obroku jer se i himalajska sol pretežno sastoji od natrijevog klorida. Himalajskoj soli se kod pripreme za tržište ne dodaju aditivi i ona se minimalno pročišćava. Kako se ne bi stvorile grudvice, so se prosijava.

Himalajska so – zdravstvene prednosti

U prošlosti se himalajska sol smatrala rezerviranom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mljevena himalajska sol se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.

Danas se himalajska sol koristi:

  • kao začin,
  • u kozmetici,
  • u obliku lampi.

Zdravstvene tvrdnje koji mnogu vezuju uz himalajsku sol su:

  • poboljšava rad dišnog sustava i liječi respiratorne probleme,
  • poboljšava kvalitetu sna,
  • usporava starenje,
  • balansira pH organizma,
  • povećava libido,
  • štiti srce i krvne žile,
  • mnoge druge.

Kad se pročita opsežni popis stanja i bolesti koje bi himalajska sol trebala izliječiti, gotovo je nemoguće povjerovati da jedna so to sve može. Neke od tvrdnji nisu povezane uz himalajsku sol, već uz nedostatak soli u organizmu općenito.

Primjerice dokazano je da se kvaliteta sna znatno može pogoršati ako organizmu nedostaje soli, ali takvo nešto može poboljšati bilo koja sol koja većinski sadrži natrijev klorid.- prenosimo sa portala krenizdravo.rtl.hr

Mnoge tvrdnje koje se vezuju uz himalajsku sol inače ne bi bile povezane s ulogom soli u organizmu, kao što je primjerice povećanje libida. Istraživanja koja su provedena s upotrebom himalajske soli nisu pokazala pozitivne rezultate te ih nema puno, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Ako pronađete i pročitate neko istraživanje koje se bazira na ljekovitosti himalajske soli, pogledajte ima li taj rad navedene autore, literaturne izvore te je li citiran od strane drugih autora. Dobar naučni članak je uvijek objavljen u znanstvenom časopisu ili u provjerenoj online bazi.

Bitno je spomenuti da se na našim područjima u morsku sol naknadno dodaje jod, zbog toga što tlo nije bogato jodom. Jod je od iznimne važnosti za rad organizma, a posebno za rad štitnjače.

Ako koristite isključivo himalajsku sol, razmislite o nadomještanju joda na drugi način.

Himalajska sol – usporedba s drugim solima

Postoje neke razlike među solima koje se danas koriste, ali su u principu njihovi hemijski sastavi veoma slični.

Prekomjerne količine bilo koje od ovih soli će izazvati probleme u organizmu, ali je ona neophodna za pravilno funkcioniranje organizma.

Morska sol

Morska sol se dobiva procesom isparavanja morske vode. Izvorna morska sol sadrži otprilike 80 – ak minerala i elemenata u tragovima, sulfata i karbonata, te minerale poput broma, kalija, kalcija, mangana, natrija, joda, magnezija, željeza, fluora i silicijeve kiseline.

Zbog zagađenosti mora, morska sol može sadržavati tragove mikroplastike i  teških metala. Nešto je krupnija od rafinirane soli te jelima može dati nešto drukčiji okus nego kuhinjska sol.

sol
Foto: Photospin

Kuhinjska sol

Kuhinjska sol se sastoji od barem 97% natrijevog klorida te se dobiva nakon pročišćavanja i dodavanja aditiva koje spriječavaju zgrušavanje u veća zrna. U nju se naknadno dodaje i jod, koji je veoma važan za opće zdravlje populacije koja živi na tlu koje nije bogato jodom.

Ako se odlučite ne konzumirati ovu so, jedite više namirnica koje su bogate jodom, kao što su riba, alge, jaja i mliječni proizvodi.

Himalajska so – upotreba

Himalajska so se osim u prehrani, može koristiti i u aromaterapiji u kombinaciji s raznim eteričnim uljima. Himalajsku so možete dodati u opuštajuću kupku prije spavanja. Također so možete koristi kao piling u otklanjanju mrtvih stanica kože.

Himalajska so se u kuhinji koristi na isti način na koji se koristi i obična kuhinjska so. Dakle, okus hrane se neće promijeniti ili pogoršati.

U slučaju da ste prehlađeni, otopinom od himalajske soli možete pročistiti sluznicu nosa.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top