Sportske novostiU FokusuZdravlje

Hidžama sve prisutnija u svijetu sporta

Božiji Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, podsticao je muslimane da se liječe hidžamom: “Zaista je hidžama najidealniji (lijek) kojim se liječite.“ (Buhari);

“Zaista je hidžama najbolje sa čime ste se liječili, ili (hidžama) je (jedan) od vaših najidealnijih lijekova.“ (Muslim)

Hidžama je medicinska metoda koja spada u domen male hirurgije. Predstavlja metodu lokalnog puštanja krvi. Smatra se da je krv, koja leži pod kožom, puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na pomenuti način evakuiraju iz organizma. Savremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu, pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku. Eliminisana masa sadrži 80 – 90% biološkog i hemijskog “otpada”, a samo 10 – 20% krvnih elemenata. Nebrojene koristi podvrgavanja tretmanu hidžame doprinjele su naglom rastu trenda i bavljenja i podvrgavanja istoj, kako u svijetu tako i kod nas.

Posebno se porast tog trenda mogao zapaziti u svijetu sporta pa smo svi imali priliku na nedavno održanim Olimpijskim igrama slikama sa malih ekrana svjedočiti takvoj praksi značajne nekolicine olimpijaca, a dok brojni zaljubljenici sporta mogu posvjedočiti takvim slikama svakodnevno prateći redovne sportske sadržaje. Gotovo da ne postoji ni jedan profesionalni sportski evropski i svjetski klub čije se medicinsko osoblje u procesu rehabilitacije izmedju ostalog, redovno, ne koristi i tretmanima hidžame (cupping).

U našim sportskim klubovima, nažalost, takva praksa još uvijek nije zaživjela, ali je sve veći broj profesionalnih sportskih imena koji se redovno podvrgavaju tretmanima hidžame, što u svrhu rehabilitacije, tako i u svrhu prevencije. Takvoj praksi svjedoći jedan od posjećenijih BH hadžama Salih Hodžić, koji je ugostio, a i danas redovno sarađuje sa brojnim imenima profesionalne sportske scene (Amel Tuka, Mesud Pezer, Hamza Alić, Jasmin Mešanović, Hasan Rizvić, Kenan Horić, Ramo Rizvić, Jasmin Burić, Adis Nurković i mnogi drugi).

Kako sam kaže, najviše ga posjećuju u pauzama, prije i nakon priprema za sezonu, kako bi sanirali ranije ozljede. Najčešće se radi o povredama ligamenata, meniskusa, istegnuća mišića i različitih ozljeda u predjelu leđa, zbog kojih im se javlja osjećaj bolnosti koji ne mogu drugačije odagnati do cuppingom (hidžamom). Nije rijedak slučaj, kako kaže da mu se javljaju i veterani BH sporta zbog zdravstvenih problema izazvanih starim sportskim povredama,a koje nisu uspjeli sanirati metodama konvencionalne medicine, pa je tako nedavno, po prvi put hidžami ukazao povjerenje i jedno od najslavnijih imena FK Sarajevo, Vahidin Musemić, legendarni jugoslovenski centarfor, koji je karijeru okončao vrlo rano,upravo zbog nemilih povreda na terenu.

U vezi sa ekspanzijom prakse izvođenja hidžame kojoj svi svjedočimo na ovaj ili onaj način, najviše raduje činjenica da i u 21. vijeku, vremenu lako dostupnih svih medicinskih i tehnoloških dostignuća, ljudi u sve većem broju radije poklanjaju povjerenje metodama starim 1400 i nesto godina, a što svakako govori u prilog svevremenosti Poslanikove s.a.w.s. prakse kao i Časnog Kur’ana.

Kontakt za narudžbu termina za hidžamu preko Facebooka.

Piše: Dina Halilović

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button