Kolumne i intervjuiU Fokusu

Hfz. Mahir ef. Ramić za Akos.ba: Allah je uz džemat, a šejtan uz pojedinca

Hafiz Mahir ef. Ramić  važi za prvog hafiza Karađoz-begove medrese koji je ovu titulu stekao u učeničkim klupama od njenog reaktiviranja.

Titulom hafiza Kur’ana Časnog okitio u sedamnaestoj  godini.

Hafiz je za nepunih devet mjeseci  naučio cijeli Kur’an napamet.  Danas radi kao imam u Bugojnu i kordinator je Mreže mladih MIZ Bugojno. O ramazanu, aktivnostima Mreže mladih, omladini i  Bugojnu, govori za naš portal Akos.ba

Es-selamu alejkum, hfz. Mahir ef. Ramiću. Hvala Vam na odvojenom vremenu za naš portal Akos.ba. Kako Vi provodite ove mubarek dane?

Ve alejkumu selam, hvala Vama na prilici za razgovor. Kao i svaki Ramazan, tako i ovaj brzo prolazi i proći će. Najbitnije je iskoristiti ove mubarek dane maksimalno kako bismo svojim djelima zaslužili oprost, milost i nagradu Gospodara.

Već smo ušli u zadnju trećinu ramazana. Kako da na najbolji način iskoristimo preostale dane ramazana?

Uskoro ulazimo u zadnju trećinu Ramazana, stoga savjetujem da u neparnim noćima svojim ibadetima, noćnim namazima tražimo najbolju noć, noć bolju od hiljadu mjeseci Lejletu-l-Kadr. Svakako, pored noćnih namaza, drugim ibadetima poput učenja Kur’ana, sadake, obaveze zekata i sadekatul fitra ojačajmo stepen naših dobrih djela.

Insan treba da bude bolji poslije svakog ramazana. Kako biti bolji vjernik, komšija, prijatelj u današnjem vaktu?

U današnjem teškom vaktu savjet za najbolje postupanje s porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima tražimo u Kur’anu i njegovim porukama. Kur’an je objavljen svim ljudima s namjerom da se njegove poruke implementiraju u našim životima. Onaj ko se redovno druži s Kur’anom će zasigurno svoj odnos sa svima poboljšavati i čuvati onako kako je Gospodar zadovoljan.

Kordinator ste Mreže mladi MIZ Bugojno. Kakva je mladost u Bugojnu? Koje su Vaše aktivnosti u ramazanu?

Što se tiče mladosti u Bugojnu, ponosan sam na našu hairli omladinu u Bugojnu koja svojim trudom, zalaganjem i aktivnostima u hairli projektima pokazuju visoku svijest odgovornosti i pripadnosti zajednici. Prije Ramazana uradili smo hairli projekat dubinskog čišćenja 16 bugojanskih džamija. Ovom projektu je prisustvovalo desetine naših omladinaca. U Ramazanu trenutno organizujemo zajedničke omladinske iftare, interatkivna edukativna druženja po našim džematima kao i druge edukativne i humanitarne aktivnosti.

Mnogo radite sa mladim ljudima, kako u Vašem Bugojnu, tako i širom naše Bosne i Hercegovine. Mreže mladih su, zaista, od posebne važnosti. Najveći problem kod mladih ljudi je ustrajnost, kako biti ustrajan? Kako mladić ili djevojka da bude ustrajan u današnjem vaktu iskušenja?

Mreže mladih je jedan od najboljih projekata Islamske zajednice. Cilj joj okupljanje omladine i njihovo pravilno vjersko usmjeravanje. Najveći problem kod mladih predstavlja njihovo društvo, kako društvo diktira tako će i pojedinac da se u većini slučajeva ponaša. Zato s ovim projektom želimo da njihovo društvo bude društvo hajra, ustrajnosti u dobru, prosperiteta, odgovornosti, poštovanja i emaneta.

Hafiz ste Kur’ana Časnog. Uzvišeni u Kur’anu kaže: “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte“. Muslimani su dužni držati se Allahova užeta, jer ono je garant uspješnog jedinstva i napretka. Da li smo svjesni toga?  Rad na prolaznosti i “nemam vremena” postalo najčešći izgovor. Hafize, kako se držati Allahovog užeta?

Nažalost, sve manje i manje smo svjesniji ovih Allahovih riječi u kojima nas poziva da se svi čvrsto istog užeta držimo i da se nikako ne razjedinjujemo. Jedan od načina koji može biti efikasan u slijeđenju ovog ajeta jeste poslušnost i pokornost našim vjerskim predstavnicima. Allah je uz džemat, a šejtan uz pojedinca, stoga držimo se zajednice, podržajmo i pomozimo njen rad u nadi da će Uzvišeni Allah da nam se smiluje.

Vaša poruka za kraj?

Za kraj upućujemo dovu Uzvišenom Allahu da primi i ukabuli naše ibadete u mubarek mjesecu Ramazanu, da sa njima dobijemo oprost, milost i nagradu Allaha na ovom i buduće.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button