Zdravlje

Halal i haram status aditiva u prehrambenim i farmaceutskim proizvodima

Krajem prošle sedmice, u konferencijskoj sali Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli organizirana je prezentacija završnog rada na temu: "Halal i haram status aditiva u prehrambenim i farmaceutskim proizvodima". Temu je prezentirao student Elvir Karavdić  pod mentorstvom prof. dr. Midhat Jašić.

Cilj ovog rada bio je da se napravi pregled najčešće korištenih aditiva, njihove karakteristike i upotreba u prehrambenim i farmaceutskim proizvodima sa osvrtom na njihov status definisan Halal standardom BAS 1049:2010.

Status halal proizvoda podrazumijeva proizvod koji je u svim svojim aspektima u skladu sa Halal Standardom BAS 1049:2010 – Zahtjevi i mjere za halal kvalitet, zdravstvenim pravilnicima Bosne i Hercegovine i svim ostalim pravilnicima i standardima kojima se određuje bezbjednost proizvoda.

Govoreći o samom naslovu završnog rada prof. dr. Jašić je rekao: "Halal status aditiva je najsuptilnija oblast u prehrambenim proizvodima gdje su muslimani najmanje upoznati. Ove vrste sastojaka hrane često imaju haram status pogotovo zbog toga što su pojedini sastojci skriveni i nisu obavezni na deklaracijama proizvoda. Takvi sastojci se najčešće nalaze u aditivima za proizvodnju hljeba, konditorskim, mliječnim, farmaceutskim i dr. proizvodima."

"Diplomski rad kolege Elvira Karavdića, kojeg je stvarno vodio mr. sc. Damir Alihodžić je uistinu doprinos u rasvjetljavanju halal statusa aditiva te je značajan kako za proizvođače u prehrambenoj industriji tako i potrošače" rekao je prof. Jašić.

Sažetak rada je moguće pronaći na internet stranici  Agencije a kompletan rad je dostupan u biblioteci Tehnološkog fakulteta ili u dogovoru sa autorom.

halal.ba

 

Povezani članci