Islamske teme

Hafiz Spahić: Ako nemaš šta lijepo reći, onda šuti

Hfz. Ismet ef. Spahić poručio je na hutbi koju je pred vjernicima održao u Gazi Husrev-begovoj džamiji, da onaj ko pokrije manu, sramotu jednog čovjeka, Allah dž.š. će njegove mane pokriti i na ovom i na budućem svijetu.

– Pojedini mediji ispituju tuđe mane, i javno ih iznose, a to je veliki grijeh – poručio je Spahić, potkrepljujući svoj govor hadisom Božijeg poslanika Muhammeda a.s. 

– Došao je Poslaniku ashab pa ga upitao: „Šta ako govorim o mom bratu ono što je uradio, naprimjer nešto ukrao? Da li je to, Poslaniče, grijeh“. A Poslanik mu kaže: „Ako govoriš o njemu ono što je uradio, onda si ga ogovorio. Ako ne bude on to uradio, onda si napravio još veći grijeh – potvorio si ga“.

– Zbog toga, poslanik lijepo savjetuje: „Govori hair, dobre stvari ili šuti. Ako nemaš šta lijepo reći – onda šuti“ – rekao je Spahić.

Hafiz Spahić rekao je kako je svako vrijeme lijepo, pa i ovo u kojem mi trenutno živimo, samo treba znati pravilno postupati u njemu.

– Ko obveseli čovjeka koga treba obveseliti, ko obveseli onog ko je u teškom halu, onog nad koga su se crni oblaci nadvili, Allah dž.š. će njega obveseliti i na ovom i na budućem svijetu – poručio je ef. Spahić, upozoravajući Bošnjake da moraju zbiti redove i pomagati jedni drugima.

 

Vakat.ba

Povezani članci

Back to top button