Video

“Granice identiteta” – Bošnjaci u Makedoniji VIDEO

Popis stanovništa u Makedoniji nije obavljen godinama, no, prema onom posljednjem iz 2001. godine u ovoj zemlji živi 17.018, odnosno 0.84% Bošnjaka. Nezvanične procjene govore da je taj broj ipak veći i kreće se od 30.000 do 50.000, zavisno od izvora.

Današnji Bošnjaci u Makedoniji uglavnom su potomci iseljenika iz Sandžaka, tj. današnje Crne Gore i Srbije, te Hercegovine. Bošnjaci su kao nacija u Makedoniji zvanično priznati 2001. godine. Uprkos njihovom relativno malom broju nemaju dilema oko svog nacionalnog identiteta. Naseljavaju sve dijelove Makedonije, ali u najvećem broju naseljeni su u Skopskoj dolini, te okolini Velesa.

Mala zastupljenost u organima države i slaba uključenost u društveno – političkom životu rezultirala je time da veliki broj Bošnjaka ovdje ima svoje privatne firme.

Od 2006. godine odobreno je odvijanje nastave na bosanskom jeziku u školama u kojima većinu čine Bošnjaci, međutim zbog nedostatka udžbenika i zabrane uvoza istih iz BiH, trenutno se nastava na bosanskom odvija samo u osnovnoj školi Dituria u skopskom selu Ljubin.

Radiotelevizija Makedonije emituje i polusatni tv i radijski program na bosanskom jeziku, a jedan dio tv programa na bosanskom jeziku nudi i privatna televizija Edo.

U Skoplju se nalazi i spomenik bosanske princeze Katarine, a 28. septembar, datum kada je vraćeno povijesno ime Bošnjak u Makedoniji se već godinama obilježava kao nacionalni praznik i neradni je dan za sve Bošnjake.

bir.ba

Povezani članci

Back to top button