Vijesti iz svijeta

Gospodin Srebrenica: Haški tužitelj Peter McCloskey 21 godinu radio na dokazivanju genocida u Srebrenici

Peter McCloskey je na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) došao 1. oktobra 1996. godine. Dva dana poslije toga počeo je raditi na predmetu Srebrenica. Na ovom predmetu je radio ukupno 21 godinu, sve do izricanja prvostepene presude u predmetu Mladić, kao pretposljednje presude izrečene na MKSJ prije njegovog zatvaranja 2017. godine.

Radio je na svim predmetima vezanim za dokazivanje genocida i drugih zločina počinjenih u Srebrenici 1995. godine, među kojima su predmeti protiv Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Zdravka Tolimira, Dragana Obrenovića, Momira Nikolića, Zdravka Tolimira, Vidoja Blagojevića, Dragana Jokića, Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Dragana Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Radivoja Miletića, Milana Gvere, Vinka Pandurevića i drugih. Svi optuženi su proglašeni krivim pred MKSJ. Zbog rada na svim ovim predmetima kolege s Tribunala su mu dali nadimak „gospodin Srebrenica”.

U osvrtu na rad u MKSJ posebno izdvaja svjedočenja, kako kaže, čudesnih ljudi koji su preživjeli masovne
egzekucije Vojske RS od 12. do 16. jula 1995. godine kada je zarobljeno, zatočeno, prevezeno, ubijeno i u masovne grobnice na skrivenim mjestima uko- pano na hiljade bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Rad tužitelja McCloskeya na slučaju Mladić obrađen je u dokumentarnom filmu Henryja Singera i Roberta Millera Suđenje Ratku Mladiću (The Trial of Ratko Mladić).

Kako ističe, na njegovu posvećenost u borbi za prava žrtava putem među- narodnog krivičnog prava uveliko je utjecao njegov otac, veliki borac za zaštitu ljudskih prava američki kon- gresmen Pete McCloskey, čiji preci su u Sjedinjene Države došli iz Irske 1845. godine.

Viši tužitelj McCloskey završio je Pravni fakultet i Fakultet za politologiju na Univerzitetu Santa Clara 1980. godine. Prije dolaska na MKSJ bio je tužitelj pri Ministarstvu pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država.
Nakon zatvaranja MKSJ radi kao profesor međunarodnog krivičnog prava u Sjedinjenim Državama. Profesor saradnik je na više univerziteta u Evropi.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button