Vijesti iz svijeta

Agencija Associated Press dokazala da su optužbe o ‘seksualnom nasilju’ 7. oktobra – ‘izmišljotine’ doseljenika

Agencija Associated Press (AP) otkrila je da su neistinite tvrdnje izraelske vojske da su palestinski borci počinili zločine ‘seksualnog nasilja’ tokom napada 7. oktobra prošle godine, ističući da su te optužbe namjerno izmišljene.

To je objavljeno u izvještaju kojeg je agencija objavila pod naslovom ‘Kako su dva skandalozna izvještaja o navodnom seksualnom nasilju 7. oktobra potaknula globalni sukob oko rata između Izraela i Hamasa.’

U izvještaju je navedeno: ‘Ispostavilo se da je priča doseljenika Haima Otmazgina o seksualnom nasilju 7. oktobra namjerno izmišljena.’

Otmazgin, volonter u izraelskoj Zakladi za spašavanje ZAKA, citiran je kako je priznao da je ‘izmislio’ svoju priču o seksualnom nasilju tokom napada 7. ktobra.

U izvještaju Associated Pressa još se navodi: “Dok je radio u jednom od kibuca uništenih u napadu 7. oktobra, Otmazgin, volonter u izraelskoj organizaciji za potragu i spašavanje ZAKA, vidio je tijelo tinejdžerke ubijene iz vatrenog oružja i odvojene od svoje obitelji u drugoj prostoriji. , s hlačama spuštenim ispod struka.”

Dodao je kako je doseljenik ‘vjerovao da se radi o dokazu seksualnog nasilja, te je novinarima ispričao što je vidio, a pred televizijskim kamerama je plačući, ispričao detalje onoga što misli da se dogodilo u kući. Njegovo svjedočenje ubrzo je odjeknulo širom svijeta.’

Agencija je potvrdila da su se ‘neki iskazi od tog dana, poput Otmazgina, pokazali netočnima’.

Otmazgin je u intervjuu za agenciju rekao: ‘Nije da sam izmislio priču. Nisam mogao smisliti nijednu drugu opciju osim da tinejdžerka bude seksualno napadnuta. Na kraju je ispalo drugačije pa sam ispravio iskaz, ali bilo je prekasno.’

Associated Press je potvrdio da su ‘razotkriveni izvještaji, poput Otmazgina, potaknuli sumnje o onome što se dogodilo 7. oktobra.’

Agencija napominje da njezino ispitivanje ZACA-inog postupanja sa sada razotkrivenim pričama pokazuje koliko dvosmislene i iskrivljene informacije mogu biti u haosu sukoba.

“Kao neki od prvih ljudi koji su stigli na mjesto napada, volonteri ZAKA-e svjedočili su o onome što su vidjeli toga dana, a to je pomoglo izraelskim novinarima, zastupnicima i istražiteljima UN-a da oslikaju ono što se dogodilo tokom Hamasovog napad.”

AP je u svom izvještaju naveo da je “ZAKA volonterska grupa koja ne obavlja forenzičke poslove. Osnovana je 1995. godine, a njena specifična misija je prikupljanje tijela u skladu sa židovskim zakonom.”

Međutim – nastavlja AP – ‘ZAKA-i su bili potrebni mjeseci da prizna da je njeno gledište pogrešno.’

AP citira glasnogovornika organizacije ZAKA koji je rekao: “Zamolili smo Yossija Landaua, volontera u naselju Be’eri, da prestane pričati priču o seksualnom nasilju koja se pokazala izmišljenom, ali on nije odgovorio sve do 3 mjeseca kasnije.”

Agencija je primijetila da reperkusije skandaloznih izvještaja o seksualnom nasilju pokazuju kako je ta tema korištena za promicanje izraelskih političkih agendi.

“Izrael se poziva na seksualno nasilje 7. oktobra kako bi istaknuo ono što kaže da je Hamasova brutalnost i kako bi opravdao svoje ciljeve rata.”

Izraelska okupacijska država nije učinila ništa u borbi protiv pogrešnih informacija tokom rata kojeg vodi u Pojasu Gaze. Naprotiv, “Izrael” je to pokušao iskoristiti umjesto da to porekne kako bi svijetu izvezao izmišljeni narativ protiv palestinskog otpora”.

Među pogrešnim informacijama koje je objavila okupacija su tvrdnje koje su se pojavile u zapadnim medijima nakon operacije “Potop Al-Aqsa” 7. oktobra, u kojima su palestinski borci otpora optuženi da su odrubili glave 40 djece, bez pružanja i najmanjeg dokaza koji bi to dokazao.

Ova lažna priča nije bila ograničena samo na medije koji su prihvatili izraelske optužbe unatoč manjku vjerodostojnosti i pristranosti, ista laž je plasirana i iz Bijele kuće, te laži je ponovio američki predsjednik Joe Biden tokom svog govora kada je rekao da je vidio slike djece s odsječenim glavama.

Valja napomenuti da je izvješće Associated Pressa uslijedilo nakon što je tužitelj Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan Amanpour zatražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra rata, Yoav Galant.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button