Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Goražde: Promovisana poštanska marka sa motivom Turhan Eminbegove džamije

Goražde: Promovisana poštanska marka sa motivom Turhan Eminbegove džamije

Svečana promocija organizovana je povodom 570. godišnjice najstarije džamije u BiH

U prostorijama Islamskog centra u Goraždu promovisana je poštanska marka sa motivom ustikoljanske Turhan Eminbegove džamije. Svečana promocija organizovana je povodom 570. godišnjice najstarije džamije u BiH, javlja Anadolu Agency.

„Ovo je poseban događaj za nas. Javno preduzeće BH Pošta je kao odgovorna kompanije izdala redovno izdanje poštanskih maraka koje je štampala u 100.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,5 KM. Kao društveno odgovorna kompanija uvijek nastojimo učestvovati u različitim društvenim aktivnostima, posebno na polju očuvanja tradicije, kulture, vjere, bitnih datuma, događaja u historiji i prirodnih ljepota naše BiH. Ovo je posebno mjesto, s obzirom na to da je ovdje prva džamija koja je napravljena u BiH. Isto tako, ovo je prva organizovana zajednica muslimana u BiH i mi simbolički u BiH svi pripadamo ovom džematu, s obzirom na to da je ovo prva zajednica i prvi džemat”, izjavio je Mirsad Mujić, generalni direktor Javnog preduzeća BH Pošta.

Autor nove poštanske marke sa umjetničkom slikom džamije u Ustikolini je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.

Prema riječima muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, 570 godina Turhan Eminbegove džamije povod je niza sadržaja kojima se u Muftijstvu goraždanskom obilježava značajan jubilej.

„Tim povodom imali smo potrebu da unutar programskih sadržaja uradimo i ovo sa BH Poštom, da štampamo prigodne poštanske marke posvećene Turhan Eminbegovoj džamiji u Ustikolini i da na taj način damo svoj doprinos ovom važnom događaju i Turhan Eminbegovoj džamiji kao jednom od naših bedema, naše povijesti, naše kulture, identiteta i svega što ona sa sobom nosi“, rekao je Pitić.

Promociji su prisustvovali zvaničnici BPK Goražde, kao i Medžlisa IZ sa prostora Muftijstva goraždanskog.

Turhan Eminbegova džamija u Ustikolini izgrađena je 1448. godine, a istorijski podaci govore da je prva zajednica muslimana na ovom području živjela oko 40 godina prije nego što je osmanski sultan Mehmed Fatih ušao u Bosnu. Uništena je i u posljednjem ratu, te obnovljena naporima vjernika i proklanjana 2007. godine, deset godina od početka obnove.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top