Vi ste ovdje
Home > Uncategorized > Godišnjica strijeljanja 28 logoraša u Donjem Vakufu: I danas vidljivi ožiljci zločina

Godišnjica strijeljanja 28 logoraša u Donjem Vakufu: I danas vidljivi ožiljci zločina

U Donjem Vakufu i Mrkonjić Gradu danas se obilježava 22. godišnjica od stravičnog zločina u Oborcima (Donji Vakuf) kada su pripadnici srpskih snaga strijeljali 28 civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Prigodan program održan je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mrkonjić Grad i uz učešće Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Udruženja logoraša općine Donji Vakuf.

Obilježavanje je počelo časom historije i vjerskim dijelom programa koji je održan na mjesnom mezarju u Oborcima, nakon čega je i položeno cvijeće žrtvama ovog zločina.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine podsjetio je da je 13. septembra 1995. godine strijeljano 28 logoraša.

“Logoraša koji su prije toga pretrpjeli veliku torturu, patnju i mučenje”, istakao je Mešković.

Naglasio je da su pripadnici Vojske Republike Srpske izvodili po pet svezanih logoraša i strijeljali ih kako ne bi ostao neko ko bi mogao svjedočiti svim zlodjelima počinjenim na tom području.

“Interesantno je kazati da je na svu sreću i u ovom zločinu preživio jedan logoraš koji je svjedočio o tome šta se desilo. I danas su vidljivi tragovi strijeljana tako da se i na ogradi koja stoji ispred škole i danas vide tragovi metaka koji su udarali u nju”, dodao je Mešković.

Tokom dana u Mrkonjić Gradu bit će proučen mevlud koji će predvoditi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mrkonjić Grad Mufid ef. Huskić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podsjećamo, 13. septembra 1995. godine, pripadnici srpskih snaga su, nakon što su prethodno zarobili 28 civila od kojih 24 Bošnjaka i četiri Hrvata, te ih jedan period prisiljavale da kopaju rovove po raznim mjestima, prije svega u Mrkonjić Gradu, Trijebovu, Manjači, Kupresu, Bugojnu, Donjem Vakufu, itd., iste izveli iz Željezničke stanice u Oborcima, u kojoj su bili zatočeni, i strijeljali. Masakr se dogodio neposredno prije povlačenja Vojske RS iz Donjeg Vakufa.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top