Istaknuti Bošnjaci

Godišnjica preseljenja na ahiret Husein-ef. Đoze: Velikan posebnih vizija

Husein-ef. Đozo rođen je 5. maja 1912. godine u selu Bare, u Ilovači kod Goražda. Osnovno vjersko obrazovanje sticao je u toku 1919. i 1920. godine, u mektebu u selu Šehovići, džemat Kreča.

Osnovno školsko obrazovanje stekao je u Foči od 1921. do 1925. godine. Od 1925. do 1926. godine pohađao je nižu Merhemića medresu, a o d tada pa do 1929. godine učio je u Gazi Husrev-begovoj medresi u kojoj se istakao kao jedan od najvrijednijih učenika. Poslije toga Husein-ef. Đozo nastavio je  školovanje na Šerijatsko-sudačkoj školi u Sarajevu, na kojoj je diplomirao 1933. godine.

Školske 1933/34. godine upisuje na kairski univerzitet Al-Azhar gdje je izučavao šerijatsko pravo, gdje je 1937/38. školske godine diplomirao. 

Po povratku u domovini sarađivao je u Glasniku Islamske vjerske zajednice, Preporodu, Takvimu i drugim listovima i časopisima. 

Vršio je i dužnost vjeroučitelja, zatim profesora medrese, a od osnivanja Islamskog teološkog fakulteta i dužnost profesora na istom fakultetu. Kao istaknuti islamski radnik 1964. godine izabran je za predsjednika Izvršnog odbora Udruženja ilmijje u SR BiH i na zahtjev članova na toj dužnosti ostao je do kraja 1979. godine. Bio je i glavni urednik lista “Preporod”.

Na dužnosti u Vrhovnom starješinstvu Islamske zajednice u SFRJ najduže se nalazio u posljednjem periodu, od 1960. do smrti.

Na dužnosti savjetnika Vrhovnog starješinstva bio je od 1975. godine do kraja života. U toku svog života bio je saradnik trojice reisul-ulema: Fehim-ef. Spahe, Sulejman-ef. Kemure i Naim-ef. Hadžiabdića. 

Preselio je na ahiret 30. maja 1982. godine u Sarajevu.

Na temelju Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti, Husein-ef. Đozo spada u prvu kategoriju, u kojoj su uvrštene osobe koje imaju najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednici u Bosni i Hercegovini u cjelini, ličnosti kod kojih je doprinos bio integralnog karaktera.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button