Kolumne i intervjui

GIDEON LEVY: Ne postoji način da se „objasni“ ovolika smrt i razaranje

Gideon Levy, kolumnista Haaretz, jedno od najvećih i najsvjetlijih imena svjetskog novinarstva, nagrađivani novinar koji živi u sjeni stalnih prijetnji smrću, napisao je novu kolumnu za izraelski dnevnik; prenosimo je u cijelosti

Ne postoji način da se “objasni” ponašanje Izraela u Pojasu Gaze. Uništavanje, ubijanje, izgladnjivanje i opsada u takvim monstruoznim dimenzijama više se ne mogu objasniti niti opravdati, čak ni učinkovitim propagandnim strojem poput izraelske javne diplomatije (hasbara).

Zlo se više ne može sakriti nikakvom propagandom. Čak ni pobjednička izraelska kombinacija žrtve, jidišketa, izabranog naroda i holokausta više ne može zamagliti sliku. Stravične događaje od sedmog oktobra niko nije zaboravio, ali oni ne mogu opravdati spektakle u Gazi. Propagandista koji bi mogao objasniti ubistvo 162 dojenčadi u jednom danu – što su ove sedmice objavili društveni mediji – tek treba da se rodi, a da ne spominjemo ubijanje oko 10.000 djece u dva mjeseca.

 
 
“>

 

Izrael već postavlja svoj ažurirani “Yad Vashem”. Stotine jevrejskih zvaničnika iz Sjedinjenih Država zračnim se prijevozom dovozi u spaljene kibuce na jugu. Natan Sharansky je također bio u Kfar Azzi ove sedmice, kako bi vidio i pokazao tim antisemitima šta su nam učinili.

Nijedan službeni gost od sada neće moći sletjeti u Izrael, a da ne bude prisiljen proći kroz kibuc Be’eri. A kasnije ako se usudi okrenuti pogled prema Pojasu Gaze, bit će označen kao antisemita. Čekajte Birthright autobuse s vojnikom koji bdije nad svakim, s češkom puškom u ruci. I oni su već na putu za Nir Oz.

Vrlo je dvojbeno da će to pomoći. Hasbara je sada nemoralni stroj. Svako ko se zadovolji time što je šokiran onim što nam je učinjeno, a zanemaruje ono što radimo od tada, nema integriteta ni savjesti. Ne možete ignorirati Gazu i samo se šokirati Kfar Azzom. Naravno da je obavezno reći i pokazati svijetu šta nam je Hamas učinio. Ali priča tek tu počinje. Tu nije kraj. Ne reći njegov nastavak je prezira vrijedan čin.

Uz užasnu izraelsku patnju, koja se ne smije podcijeniti, mnogo je veća patnja sada u Pojasu Gaze. Ogromnog je opsega i izaziva očaj. Nema objašnjenja, niti ga treba. Dovoljno za izvještaje koji dolaze iz Gaze i emitiraju se po cijelom svijetu osim u jednoj maloj državi, čije su oči zatvorene i čije je srce zapečaćeno.

Izraelska hasbara je obmana. Priča priču koja nije cijela istina. Skrivajući više od pola istine, hasbara je trebala biti shvaćena kao sramotna aktivnost. Ali nije. U Izraelu je apsurdna figura poput Noe Tishbi postala heroina trenutka. Glupi napad na Bennyja Gantza, koji je prisustvovao zabavi u njezinu čast u kući ožalošćenog oca Eyala Waldmana i fotografiran nasmijan, s čašom u jednoj i Tishbi u drugoj ruci, nije poentirao.

Poenta je da se ovdje od prevaranata prave heroji. Pregledavanje Tishbinog X računa natjerat će vas da povratite. Natalie Dadon, ali s holivudskom zvjezdanom prašinom, new ageom, zagrljajima, suzama i Colgateovim osmijesima, kičem i smrću ravno iz područja blizu granice s Gazom. Jevrejski narod je starosjedilački narod u Izraelu, mi smo odavde, kaže žena koja je emigrirala odavde. U trenutku kada je sletjela na aerodrom Ben Gurion morala je potrčati u sklonište, snimajući se naravno kako bi zadrhtalo srce svakog “prijatelja Izraela” i rasplakala ga.

A nakit, oh nakit na Tishbi: dvije Davidove zvijezde, ne jedna, samo da se uvjerimo; Chai ogrlica i mapa od rijeke do mora, sve u zlatu. Četvrt miliona pratitelja. Hanuka je cionistički praznik. Tel Aviv je napadnut grad. “Morate zamisliti kako će Bliski istok izgledati nakon što Hamas bude poražen”, kaže ona Piersu Morganu za TalkTV.

Želite li znati kako će izgledati Bliski istok? Gaza uništena do temelja, dva miliona beskućnika i nasuprot njih, također izranjavana i pretučena, država aparthejda, za koju Tishbi nije ni čula. (Noa Tishby je poznata izraelska glumica, op.pr.)(faktor.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button