Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > GBDI – nova generacija Asocijacije Bošnjačke Omladine u Istanbulu

GBDI – nova generacija Asocijacije Bošnjačke Omladine u Istanbulu

Na petoj Generalnoj skupštini Asocijacije Bošnjačke Omladine u Istanbulu, izabrana je nova grupa mladih koji će u naredne dvije godine rukovoditi Asocijacijom. Novi predsjednik Asocijacije je Malik Hadžić, student treće godine Odsjeka za poslovnu administraciju i menadžment na Sabahetin Zaim Univerzitetu.

Novi Upravni Odbor Asocijacije čine sljedeći studenti:

  • Osman Omerdić, potpredsjednik Asocijacije, student dodiplomskog studija, Odsjek za islamske nauke, Sabahetin Zaim Univerzitet;
  • Šeherzada Jusufbašić, generalni sekretar Asocijacije, studentica magistarskog studija na Edukasijskom fakultetu, Odsjek za kurikulum i program podučavanja, Marmara Univerzitet;
  • Faris Čehajić, blagajnik Asocijacije, student dodiplomskog studija, Odsjek za islamske nauke, Istanbul Univerzitet.
  • Abdulah Haušić, student dodiplomskog studija, Odsjek za političke nauke, Istanbul Univerzitet.

Za Nadzorni odbor izabrani su sljedeći studenti:

  • Mustafa Krupalija, student doktorskog studija, Odsjek za sociologiju, Istanbul Univerzitet;
  • Selma Alić, studentica magistarskog studija, Odsjek za žunalistiku, Marmara Univerzitet;
  • Zerin Jašarević, student dodiplomskog studija, Odsjek za arhitekturu, Sabahetin Zaim Univerzitet.

Asocijacija Bošnjačke Omladine u Istanbulu (Genç Boşnaklar Derneği Istanbul) osnovana je 25. Marta 2011. godine i jedna je od najranije osnovanih asocijacija BH omladine u Turskoj. „Primaran cilj našeg budućeg rada bit će okupljanje mladih Bošnjaka koji studiraju  u Istanbulu a potom i organizacija zajedničkih projekata. Asocijacija se u svom skorijem djelovanju fokusira na uspostavljanje saradnje sa drugim organizacijma, kako u Turskoj tako i u drugim zemljama. Cilj je mladima BH porijekla olakšati boravak i studiranje u stranoj zemlji ali u isto vrijeme stvoriti što bolju koordinaciju sa sličnim omladinskim organizacijama.“, objasnio je novi predsjednik Asocijacije Malik Hadžić.

Omladinski projekti u Istanbulu, Turskoj ali i u drugim zamljama jedan su od glavnih ciljeva Asocijacije. Jedan od najznačajnijih projekata „Crossing borders making friendships“ urađen je u saradnji sa Turskom razvojnom agencijom (TIKA) 2015. godine. Cilj projekta bio je dostaviti potrebnu pomoć učenicima osnovnih škola i dogovoriti izgradnju i restauraciju školskih prostorija u područjima sa slabim ekonomskim razvojem u pet zemalja: Kenija, Tanzanja, Obala Slonovače, Etiopija i Sudan.

Drugi značajan korak na polju saradnje sa drugim organizacijama Asocijacija je započela 2017. godine u saradnji sa Savezom BH Udruženja u Danskoj u okviru Erasmus+ projekta Growing Roots. Zajedno sa organizacijama iz Austrije, Njemačke, Holandije, Danske i Velike Britanije, GBDI je kao partner organizacija iz Republike Turske, dio važnog projekta za povezivanje mladih Bošnjaka u dijaspori. Sa istim partner organizacijama trenutno rade na organizaciji Erasmus+ projekata „BH Roots – Promoting European Values“ koji će biti realiziran u augustu u Bosni i Hercegovini a okupit će preko 60 mladih.

Udružnje je bilo i dio Ulusal Ajans projekta „Anadolu'dan Balkanlar'a“, realizovanog u Sarajevu.

Obavezan dio programa Udruženja je i obilježavanje datuma značajnih za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od prvih projekata realizovan je sa umjetnicom Aidom Šehović povodom obilježavanja 11. Jula, Dana genocida u Srebrenici. Postavka od 8372 findžana pod nazivom „Što te nema“ izložena je na najznačjnijem istanbulskom trgu Taksim. Findžani su simbolizirali iznenadno prekinute živote žrtava genocida u Srebrenici. Također, dva bitna datuma su i 1. mart, Dan nezavisnosti i 25. novembar, Dan državnosti, koje Asocijacija obilježava uz prigodan program i goste iz Bosne i Hercegovine i Turske. Jedan od značajnijih programa organizovan je 2014. godine kada je gost programa bio i tadašnji pomoćnik premijera Republike Turske, gospodin Numan Kurtulmuş.

Iz Asocijacije poručuju da su otvoreni za saradnju te ih se može kontaktirati preko društvenih medija i na mail adresu: [email protected]

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top