Umjetnost

Gazi Husrev-begova džamija u novom ruhu

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu dobila je novu jedinstvenu prostiku. Kao što joj i priliči, unutrašnjost jedne od najpoznatijih džamija u BiH, zastrta je jedinstvenim tepihom sa motivima preuzetim sa centralne džamijske kupole.

[iframe width=”100%” height=”166″ scrolling=”no” frameborder=”no” src=”https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/287628762&color=0066cc” ]

Sa današnjim džuma-namazom džamija će biti prepuštena vjernicima na upotrebu.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je formirao Komisiju za odabir tepiha za Gazi Huzrev-begovu džamiju, nakon inicijative koja je potekla od Mehmeta Gormeza, predsjednika Diyaneta u Turskoj. Izradu i isporuku tepiha finansirala je istanbulska opština Fatih.

Članovi Komisije su konsultovali i profesore islamske umjetnosti, za radio BIR rekao je predsjednik Komisije mr. Mirsad Kalajdžić, šef odjela za standardizaciju i evidenciju u Upravi za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini:

Zbog prostiranja nove prostike, proteklih dana su dnevni namazi obavljani na sofama, a današnje klanjanje džume-namaza ujedno je i obavijest da je projekat zastiranja unutrašnjosti džamije priveden kraju.

Motiv za obilježavanje safova uzet je sa jednog od lukova iz džamije, dok su četiri motiva koja se nalaze ispod lustera preuzeti sa centralne džamijske kupole. Izgledaju savršeno, kao da su sa zidova i kupole sišli na prostirku. Novim tepisima ukrašene su i sofe, kao i Gazi Husrev-begovo i Murad-begovo turbe.

Vuna koja je korištena za izradu tepiha je sa Novog Zelanda, i slovi za najkvalitetniju na svijetu. Tepisima iste kvalitete zastrte su i glavne sultanske džamije u Turskoj poput Mehmed Fatihove i Sultan Sulejmanove u Istanbulu, Sultan Selimove u Edirnama i dr.

Na kraju treba istaknuti da je kompletan projekat prostiranja džamije sa sofama, kao i turbeta donirala je istanbulska općina Fatih, koja je pokrila sve troškove do carine u Sarajevu.

BIR.ba

Povezani članci

Back to top button
WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.