Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > FK “BH Ljiljan” iz Antwerpena pomaže razvoj omladinskog sporta u BiH

FK “BH Ljiljan” iz Antwerpena pomaže razvoj omladinskog sporta u BiH

PIŠE: ADMIR LISICA

Bosanci i Hercegovci u Belgiji imaju veliki broj udruženja s bošnjačkim ili bosanskohercegovačkim predznakom putem kojih se lakše organiziraju i međusobno upoznaju. Jedno takvo udruženje je i FK “BH Ljiljan” iz Antwepena, koji je već sedam godina član nogometnog saveza regije Antwerpen.

Safet Botonjić, predsjednik FK “BH Ljiljan”, dugo živi u belgijskom gradu Antwerpenu. Kako kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA), tokom 2011. godine iz ljubavi prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini ekipa entuzijasta osnovala je Fudbalski klub “BH Ljiljan” koji je u samo nekoliko godina napravio zavidan napredak.

– Klub nastao iz ljuboavi prema domovini –

“Iako smo u početku imali poteškoća oko registracije kluba i njegovog imena, nismo odustali. Grupa Bosanaca i Hercegovaca je odlučila da i na ovaj način treba čuvati i jačati vezu s svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom. Ono što je bitno istaći je da FK ‘BH Ljiljan’ iz Antwerpena ima zavidne rezultate. Naime, krenuli smo iz četvrte lige i nakon samo pet godina došli smo u sami vrh, u prvu ligu Provincije Antwerpen” navodi Safet Botonjić.

Osim što je ova ekipa entuzijasta posvećena promociji Bosne i Hercegovine putem nogometa, Botonjić ističe da to nije glavni cilj, nego “skloniti mlade s ulice“, ali i kontinuirana pomoć onima koji su u potrebi.

“Cilj nam je da našu bosanskohercegovačku omladinu koja živi u Antwepenu i okolini sklonimo s ulice kako ne bi pali pod uticaj loših stvari. Skloniti mlade s ulice nam je od početka glavni cilj, a mislim da smo kroz svoj rad to i uspjeli. Osim toga, možemo biti ponosni da imamo veliki uspjeh i kada je riječ o humanitarnom radu. Godinama uspješno podržavamo humanitarne akcije u Bosni i Hercegovini što nam posebno predstavlja zadovoljstvo“, kaže Botonjić.

– Podrška razvoju sporta – 

Kako kaže, u posljednje četiri godine bio je veliki broj humanitarnih akcija, ali se posebna pažnja posvetila ulaganju u sport. Podrška razvoju sporta u manje razvijenim općinama u Bosni i Hercegovini je dugoročna misija kolektiva FK “BH Ljiljan” Antwerpen. Također, i učešće na turnirima u Bosni i Hercegovini kod različitih klubova u cilju razvoja bosanskohercegovačkih kolektiva.

“Posljednje četiri godine smo se orijentirali na pomoć omladini u našoj Bosni, tačnije,  trudimo se biti podrška razvoju sporta u manjim općinama širom Bosne i Hercegovine. Iako od osnivanja našeg fudbalskog kluba kontinuirano učestvujemo u humanitarnom radu, posebno smo aktivni u podršci razvoju sporta u posljednje četiri godine. To dokazuje pomoć koju smo pružili tokom nastupa na turnirima kod ekipa NK ‘Đurđevik’ iz Živinica, ‘Jezerski’ iz Bosanske Krupe, te ostalih klubova. Ove godine planirali smo nastup na turniru u Sanici kod Ključa,” ističe Botonjić.

Kaže kako svake godine biraju različite gradove u Bosni i Hercegovini kako bi posjetili što više ljudi.

“Po planiranom programu za naredne dvije godine imamo zakazane aktivnosti što govori o našem kontinuiranom djelovanju i dugoročnim planovima”, konstatira Botonjić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top