Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Firme iz regije u Sarajevu: Posjedovanje halal certifikata omogućava proširenje izvoznih tržišta

Firme iz regije u Sarajevu: Posjedovanje halal certifikata omogućava proširenje izvoznih tržišta

Iz firmi, koje izlažu na danas otvorenom prvom Sarajevo Halal Fair 2018 (SHF), poručeno je da posjedovanje halal certifikata omogućava proširenje potencijalnih izvoznih tržišta i nastupanje na nekim od njih, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom ceremonijom u Domu mladih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine otvoren je prvi Sarajevo Halal Fair 2018 (SHF) na kojem je učešće prijavilo oko 100 izlagača iz tridesetak zemalja svijeta.

U sajamskoj dvorani nalaze se izlagači iz različitih dijelova svijeta pa i regije. Tokom tri sajamska dana bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije s kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Komercijalni direktor u mljekari “Livno” Zdravko Markov izjavio je za AA da im je ovo prvo sudjelovanje na halal sajmu.

“Namjeravamo izvoziti na tržište Bliskog istoka i Turske. U Tursku smo već imali izvoz i zato nam je halal certifikat jako bitan. Svi naši proizvodi, a imamo ih 43, imaju halal cerifikat. To je veliko tržište sa velikim potencijalom i vjerujem da ćemo mi uspostaviti uspješne poslovne veze sa tim dijelom svijeta”, pojasnio je Markov.

Njihov glavni proizvod je livanjski sir, kojeg proizvode na različite načine. Pored toga, imaju i polutvrde sireve, maslac, kajmak…

Krunoslav Pašiček, voditelj Odjela u “Krašu”, pojasnio je da halal certifikat imaju otkako postoji Centar za certificiranje halal kvaliteta u Hrvatskoj.

“U saradnji sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj svake godine radimo na pojačanju našeg asortimana sa halal certifikatom. Potreba je, prvenstveno, zbog zahtjeva potrošača ali i zbog toga što ‘Kraš’ izvozi na više od 40 svjetskih tržišta i na tim tržištima halal certifikat je jedan od uslova da se roba može slobodno prodavati na tržištu”, poručio je Pašiček.

Istakao je da u Hrvatskoj ne postoji toliko veliki interes, međutim, ljudima, koji ga trebaju, je drago vidjeti da proizvod ima halal certifikat.

Hamza Muskurti na sajmu je predstavio firmu “Natura Vita” iz Albanije.

“U ponudi imamo albanski med, esencijalna ulja i parfeme koje izvozimo u Njemačku, Mađarsku, arapske zemlje, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju”, pojasnio je Muskurti navodeći da traže distributere i u BiH.

Dijana Savić, menadžer koorporativnih komunikacija u kompaniji “Zlatiborac”, jedna je od učesnika Halal sajma, koji je danas počeo u Sarajevu.

“Ova kompanija postoji dugi niz godina u Srbiji. Osnovani smo 1992. godine. Današnji nastup na ovom sajmu nije naš prvi istup na tržište BiH budući da smo već prisutni na tržištu. Danas smo ovdje da predstavimo segment halal cerifikovanih proizvoda kojih u ovom trenutku imamo 63”, izjavila je Savić.

Ova kompanija od 2011. godine radi u skladu sa halal cerifikatom.

“Već sedam godina imamo iskustvo sa proizvodnjom halal proizvoda i za sada se to pokazalo kao jako dobra odluka budući da posjedovanje halal certifikata danas omogućava proširenje potencijalnih izvoznih tržišta i nastupanje na nekim od njih. Naša kompanija izvozi proizvode na tržište Iraka ali postoji interesovanje i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indoneziji”, dodala je Savić.

Dženan Jusović, izvršni direktor jednog sektora u firmi “ES Komerc” iz Prijepolja, izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku predstaviti proizvode koji su maksimalno zdravi.

“Proizvodimo sokove, džemove i krenuli smo u proizvodnju zimnice. Radimo i tjestenine od brašna od heljde i sa dodatkom jaja. Svježa ubrana sirovina, brzo prerađena i spakovana kao gotov proizvod, bez aditiva i bilo čega što narušava kvalitet”, rekao je Jusović.

Novi su u proizvodnji i za sada su fokusirani na domaće tržište sa tendencijom ka plasiranju proizvoda na strana tržišta.

Među firmama koje su došle iz dalekih zemalja nalazi se i Malezija. Na štandu su posjetiteljima nudili različita jela i na ovaj način pokušali približiti svoju kulturu ovom području. Nisu bili raspoloženi za izjave.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top