Umjetnost

Film „Izgubljena vremena“ tematizira žrtve agresije na BiH

Sarajevo je 22. i 23. decembra bilo domaćin nekoliko projekcija kratkog filma u okviru Prvog međunarodnog festivala „Prijateljstvo“.  Cilj ovog festivala je da spaja i da širi prijateljstvo.

Film „Izgubljena vremena“

U Institutu Yunus Emre u Sarajevu 23. decembra održana je projekcija filma „Izgubljena vremena“, čiji je autor direktor festivala i turski režiser Faysal Soysal. Navedeni dokumentarni film tematizira žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine, predstavljajući istinu o događajima u Srebrenici, Prijedoru, Sarajevu, i brojnim logorima koji su tokom agresije bili područje u kome su vršene torture nad civilnim stanovništvom Bosne i Hercegovine. Dokumentarni film „Izgubljena vremena“ između ostalog donosi i priču rahmetli Hatidže Mehmedović, majke Srebrenice koja je izgubila svoje najmilije. U filmu žrtve iznose svoje potresne ispovijesti, nadajući se da će njihova riječ biti svjedočanstvom, i načinom na istina živi i opominje. Dokumentarni film „Izgubljena vremena“ je projekat na kojem je rađeno duži vremenski period. Nakon snimljenih kadrova, montaža je trajala čak šest mjeseci, a projekat je proveden u saradnji sa Al Jazeerom.

Ovom prilikom Soysal je kazao kako je ovo film koji ima posebno mjesto u njegovom srcu, ističući kako je Hatidža bila poput njegove druge majke, te da ga je njena smrt jako rastužila. Soysal je također iskoristio priliku da kaže kako je ovo tek maleni dio onog što turski narod može učiniti za žrtve agresije u Bosni i Hercegovini, nadajući se da će Bošnjaci oprostiti turskome narodu što i tokom agresiju nisu iskazivali veću podršku.

Projekciji filma je prisustvovao veliki broj građana, a također prisutne su bile i majke Srebrenice, koje su iskazale zahvalnost za cjelokupni projekat, jer znaju da na taj način neće biti zaboravljeno, i neće biti dopušteno da se jednako ponovi.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button