Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Fikreta Karić: „Ramazan odgaja duše, baš kao što roditelji odgajaju svoju djecu“

Fikreta Karić: „Ramazan odgaja duše, baš kao što roditelji odgajaju svoju djecu“

U ramazanskom intervjuu za portal Akos.ba, sa talentovanom književnicom Fikretom Karić smo razgovarali o blagodatima i ljepotama mjeseca ramazana, te kako ga provode ona i njena porodica.

Razgovarao: Nedim Botić

U mjesecu smo ramazanu. U kakvom ste ga raspoloženju dočekali?

Sa ogromnom radošću sam ga iščekivala i dočekala. Odbrojavala dane, sate i minute, a zatim kada je napokon elhamdulilah pokucao na moja vrata objeručke sam ga prihvatila i ugostila u svoj dom kao meni najdražeg musafira.

Šta vam prvo padne na um kad spomenemo ramazan?

Kada se spomene ramazan, ja prije svega prvo zahvalim Allahu dž.š. što nam je taj mubarek mjesec posta i poklonio ga čovjeku da njime očisti filtere svoga srca i duše te je obasja nurom Njegove svjetlosti. Ramazan je zapravo odgoj duše, kao što su roditelji potrebni djetetu da ga odgoje i usmjere na pravi put, tako je ramazan potreban svim vjernicima/cama da njime očiste, ojačaju kako svoju dušu tako i svoj iman.

Imate li neki ibadet posebno drag u ramazanu?

Sve što se radi u ramazanu je ibadet, pa čak i spavanje. Svaki od ovih navedenih ibadeta mi je drag na svoj način, ali kada da bih morala izdvojiti posebno drag ibadet izdvojila bih post, jer je on jedini razlog moje sreće na ovom dunjaluku, a Allah dž.š. je za njega obećao posebnu nagradu.

Možete li sa nama podijeliti neku uspomenu koja te posebno veže za ramazan?

Za ramazan me vežu mnoge lijepe uspomene poput sehura koje sam čekala sa svojim najdražim(porodicom i prijateljima), ali evo ovom prilikom ću izdvojiti jednu uspomenu koje se često sjetim jedne noći prije pet godina dok sam sa svojom rahmetli prijateljicom iz Sarajeva preko skaypa učila sufaru nismo ni gledale na sat. Nedugo zatim ona je povikala: “Imamo samo jos desetak minuta do zore, a mi još nismo jele…”

Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazanske dane?

Trudimo se da za ramazan spremimo što više iftara i da ga provedemo u krugu rodbine, kako bi što više održavali i ojačavali rodbinske veze. Pridržavamo se toga da što više vremena provodimo u društvu sa Kur’anom, te volimo da se “takmičimo” u činjenju dobra, a koliko smo u svemu tome uspješni, Allah dž.š. najbolje zna.

Književnica ste, a i volite čitanje. Imate li neku knjigu koju biste preporučili da pročitaju tokom ramazana?

Osim najljepše knjige Časnog Kur’ana, preporučila bih knjigu pod nazivom: “Povratak” autora Halita Ertugrula. Smatram da će ta knjiga mnogim mladima inšallah pomoći, kada je pročitaju da se vrate ako već nisu na Pravome Putu. Ramazan je pravo vrijeme za povratak.

Vaši budući planovi?

Nakon završenog kursa talijanskog jezika kojeg trenutno pohađam, planiram se dalje nadograđivati na polju školovanja, ako Bog da, zatim završiti novu knjigu koju sam počela pisati, te početi raditi neke projekte. Za vrijeme ćemo biti pitani, pa ću se zato potruditi da svoje vrijeme ovog prolaznog života ispunim raznim aktivnostima kako bi što više, ako Bog da, korisnog znanja ostalo iza mene.

Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Ne gubite nadu u Allahovu milost i budite strpljivi, On strpljive voli.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top