Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Esad Baždar, nekada stipendista u Turskoj, danas biznismen: I djecu ću poslati na studij u Tursku

Esad Baždar, nekada stipendista u Turskoj, danas biznismen: I djecu ću poslati na studij u Tursku

Turske stipendije su izuzetno dobar projekt i nadam se da će sve veći broj studenata ići u Tursku. Svaki student koji ode tamo biće neka vrsta ambasadora svoje zemlje, a po povratku u domovinu će biti ambasador Turske, kazao je Baždar

Razgovarao: KAYHAN GUL Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu Esad Baždar je prekinuo studij u Sarajevu i u prvoj grupi stipendista otišao i završio studij u Turskoj. Danas radi kao direktor u jednoj turskoj kompaniji u Sarajevu i savjetuje mladima da iskoriste pogodnosti koje Turska osigurava mladima iz regije te dodaje da na te studije namjerava poslati i svoju djecu, javlja Anadolu Agency (AA).

Po dolasku u Tursku, Baždar je prvo učio turski jezik u Kirsehiru, a zatim završio i Fakultet prehrambenih tehnologija na Univerzitetu “19. Maj“ u Samsunu. U intervjuu za AA istakao je da mu je taj studij odredio životni put i da je i privatno i poslovno ostao vezan za Tursku.

“Bio sam među prvim grupama mladih koji su s Balkana išli u Tursku radi školovanja. Iz grupe od blizu 750 osoba, nas blizu 500 smo smješteni u Kirsehiru, a preostali su otišli u Akhisar radi učenja turskog jezika“, kazao je Baždar i dodao da su strani studenti nakon učenja jezika poslani na studije u 26 turskih gradova.

Ističući da se većina stranih studenata iz Turske vratila i počela raditi u svojim domovinama, Baždar je kazao kako su svi i dalje u kontaktu posredstvom društvenih mreža i BH Asocijacije turskih alumnija (TUMED).

Baždar je također kazao da je 90-ih godina prošlog vijeka u Tursku otišao iz nužde, ali da je uvijek postojala želja za to, jer su mnogi njegovi preci ranije migrirali u Tursku, a ta zemlja, sa tadašnjim predsjednikom Turgutom Ozalom na čelu, je otvorila vrata i izbjeglicama početkom rata.

“U poređenju sa aktuelnom situacijom, Turska je u tom periodu bila u znatno drugačijem stanju. Po dolasku smo dobili stipendije u vrijednosti od oko 300 njemačkih maraka, a za nekoliko mjeseci je zbog velike inflacije to bila stipendija u vrijednosti od oko 50 maraka. Međutim, i u toj situaciji nam je data svaka mogućnost studiranja, uključujući besplatne domove, hranu, školovanje i knjige. Bili su to izuzetno dobri uvjeti za te prilike“, kazao je Baždar.

On je kazao da danas Turska pruža znatno povoljnije uvjete za studiranje, ali da su ljudi u Turskoj i dalje veoma srdačni i gostoprimljivi.

Naglasivši da Turska ima posebno mjesto u njegovom životu, Baždar je kazao da mu ta zemlja danas predstavlja drugu domovinu i da mu znači isto što i Bosna i Hercegovina.

Nakon završenog studija u Turskoj, Baždar je sedam godina živio u Njemačkoj, a kazao je da mu je i tamo pomogao turski jezik, jer i u toj zemlji živi veliki broj Turaka, među kojima je stekao mnogo prijatelja.

“Obrazovanje koje sam stekao u Turskoj mi i danas uveliko određuje životne smjernice. I poslovno sam vezan za Tursku i radim u kompaniji Sarajevo International koju je osnovao turski državljanin. Ovdje radimo na investicijama iz oblasti energetike, turizma, organske poljoprivrede i građevinarstva. Svi naši poslovi su vezani za Tursku“, kazao je Baždar.

Pored poslovnog dijela, Baždar se bavi i društvenokorisnim aktivnostima u fondaciji koja radi na jačanju saradnje između BiH i Turske.

Danas Baždar savjetuje svim mladim da iskoriste priliku za studiranje u Turskoj i najavljuje da će i vlastitu djecu poslati na taj put.

“Zahvalan sam Turskoj i njenim institucijama na mogućnostima koje su nam pružili. Turske stipendije su izuzetno dobar projekt i nadam se da će sve veći broj studenata ići u Tursku. Svaki student koji ode tamo biće neka vrsta ambasadora svoje zemlje, a po povratku u domovinu će biti ambasador Turske“, kazao je Baždar.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top