Moj vrt

Ekološko vrtlarstvo: Biološki preparati za zaštitu i jačanje bilja koje možete napraviti sami

Preparati za zaštitu i jačanje bilja – osnovni recepti

Tekuće biljno gnojivo, biljni čaj, biljna supa i biljni ekstrakt – sve su to nazivi za preparate na biljnoj bazi koji su vrlo korisni u eko vrtu. Ovisno o sastavu, polijevaju se ili prskaju po biljkama ili tlu oko biljaka, a pridonose rastu, jačanju otpornosti bilja i / ili zaštiti biljaka od raznih bolesti i štetnika.

Tekuće biljno gnojivo

Odabrane svježe ili sušene biljke miješaju se s odstajalom vodom (najbolje kišnicom), a dobivena smjesa se ostavlja da fermentira. Omjer biljaka i vode nije strogo određen, ali računajte da se na 10 litara vode stavlja otprilike 1 kg svježeg bilja ili 100 – 300 g sušenog bilja. Ovaj omjer okvirno vrijedi i za ostale pripravke od bilja – čajeve, supe i ekstrakte.

Plastičnu, drvenu ili kamenu posudu sa smjesom treba pokriti mrežicom kako bi se spriječilo upadanje kukaca, a s druge strane dozvolio slobodan ulazak zraka. Barem jednom dnevno potrebno je snažno promiješati sadržaj. Ovisno o vremenskim uslovima, fermentacija će trajati 10 – 20 dana. Kada gnojivo poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, možete ga procijediti i zatvoriti posudu. Tako pripremljena tekućina se koristi nerazrijeđena ili razrijeđena u određenom omjeru, što će ovisiti o svrsi uporabe.

Tekuće biljno gnojivo obično sadrži dosta dušika i kalija pa se njegova koncentracija i upotreba moraju prilagoditi potrebama kulture.

Savjet: budući da ovakvo gnojivo ima vrlo neugodan miris, posudu stavite negdje gdje taj miris neće smetati. Radi pospješivanja fermentacije, poželjno je da je to mjesto izloženo suncu.

Biljni čaj

Svježe ili osušene biljke preliju se kipućom vodom. Mješavina se ostavi da odstoji 10 – 15 minuta, nakon čega se procijedi.

Biljna juha

Biljke se namaču u vodi 24 sata. Smjesa se nakon toga stavi kuhati na laganu vatru oko 30 minuta. Ohladi se i procijedi.

Biljni ekstrakt

Priprema se od svježeg ili suhog bilja namočenog u vodi. Namakanje traje uglavnom nekoliko sati, a najviše jedan dan. Važno je da se procijedi prije nego što počne fermentirati.

Biološki preparati za jačanje i zaštitu biljaka od bolesti i štetnika – recepti

Tekuće gnojivo od koprive

Najbolje tekuće gnojivo za biovrtove. Potiče rast i stvaranje klorofila, te štiti biljke od raznih nametnika. Kišne gliste, korisni stvaratelji humusa, jako vole tlo natopljeno koprivom. Ipak, imajte na umu da zbog visokog udjela dušika ovo gnojivo ne smijete primijeniti na luku, grahu i grašku.

Radi se prema osnovnom receptu za tekuća biljna gnojiva, a prije primjene razrjeđuje se u omjeru 1:10.

Tekuće gnojivo od gaveza

Ovaj bio-pripravak ima slična svojstva kao i gnojivo od koprive, osim što uz dušik sadrži i dosta kalija. Priprema se i koristi na isti način, a može se i pomiješati s gnojivom od koprive.

Tekuće gnojivo od pravog pelina

Koristi se nerazrijeđeno u slučaju jakog napada mrava i gusjenica, a na ribizu djeluje protiv lisnih ušiju i hrđe.

Omjer za pripremu je 300 g svježih ili 30 g osušenih biljaka na 10 litara vode.

Tekuće gnojivo od luka i bijelog luka

500 g luka i bijelog luka umiješa se u 10 litara vode, a sve ostalo se radi prema osnovnom receptu. Prije primjene razrjeđuje se u omjeru 1:10 te se polijeva po tlu oko biljaka. Štiti od gljivičnih oboljenja, osobito kod jagoda i krumpira.

Čaj od bijelog luka

75 g usitnjenog bijelog luka stavi se u 10 litara prokuhane vode te ostavi stajati najmanje 5 sati. Prska se nerazrijeđeno po tlu i biljkama preventivno protiv pepelnice.

Izvor: zdravozdravo.blogspot.com

Povezani članci

Back to top button