Kolumne i intervjuiU Fokusu

Džamija u Neumu – potreba turista, a ne provokacija

Turistička sezona je na zalasku, ugostitelji u Neumu zadovoljno trljaju ruke povodom još jedne fantastične turističke sezone, sve djeluje idilično. Ipak, slike ostataka džamije u Neumu koje su se pojavile ovih dana u medijima različito su protumačene. Dok jedni sa oduševljenjem pozdravljaju činjenicu da je u Neumu postojala džamija, drugi na to gledaju kao provokaciju popraćenu sa strahom od eventualno izgradnje nove džamije.

Lokacija na kojoj se nalazila džamija u Neumu

Velika većina turista su muslimani

Neum kao jedini morski grad u Bosni i Hercegovini najviše posjećuju upravo domaći turisti. Blizina, niže cijene, ista valuta, mogućnost dolaska bez pokazivanja pasoša samo su neke prednosti koje su prepoznali bosanskohercegovački turisti iz svih krajeva naše domovine. Činjenica je i da Neum iz godine u godinu posjećuje sve više turista, o čemu govori i to  da je mjesta za prenoćište u Neumu sve manje. Sve ide u prilog ka tome da će Neum za nekoliko godina biti još poželjnija destinacija kako za domaće tako i za strane posjetitelje kojih je općenito u našoj zemlji iz godine u godinu sve više. Ipak, da bi se zadovoljili apetiti turista muslimana kojih je budimo realni najviše u Neumu potrebno im je omogućiti uslove za nesmetano prakticiranje vjere i tokom godišnjeg odmora, a svakako je najbolji način izgradnja džamije ili mesdžida u Neumu. Naravno da bi došlo do realiziranja ideje potrebna je volja nadležnih institucija, te razumijevanje opštine Neum. Sigurno bi se na ovaj način promovisala multikulturalnost ove regije, ali bi se također učinio i korak više prema jačanju odnosa između gostiju i ugostitelja grada Neuma. Na ovaj način bi se privuklo sigurno i više turista koji dolaze iz arapskih zemalja, a znajući njihovu platežnu moć sigurno bi se ovaj „ustupak“ isplatio domaćinima u Neumu.

Bosna i Hercegovina je multietnička zemlja

Posebno na šta trebaju biti ponosni građani naše domovine je međureligijska različitost i poštovanje drugog i drugačijeg. Upravo, iz tog razloga Neum bi trebao da udovolji zahtjevima bosanskohercegovačkih muslimana, koji vođeni patriotskim uvjerenjima svoj novac žele potrošiti na području našeg jedinog primorskog grada. Dozvolom koja bi bila početak ostvarivanja projekta mesdžida ili džamije vlast  Neuma bi pokazala koliko im je stalo do svojih gostiju, koji ne bi morali tražiti alternativne destinacije zbog nemogućnosti obavljanja osnovnih islamskih vjerskih propisa. Ostaje nam da vidimo koliko je realno da u skorijoj budućnosti  bude izgrađen neki od islamskih vjerskih objekata na našem moru, koji bi sigurno bio korak više u zbližavanju i prevazilaženju vjerskih razlika u Bosni i Hercegovini.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button