Historija i tradicija

Dvorac Soria, najveća arapska tvrđava u Evropi

Među ulaznim vratima u dvorac najviše se ističu ona poznata kao Halifatska vrata, zahvaljujući lijepoj konstrukciji potkovastog luka ukrašenom alfizom

Jedna od najimpresivnijih građevina U španiji nalazi se u Soriji. To je Castillo de Gormaz, najveća arapska tvrđava u cijeloj Evropi.

Godine 956. ovu kolosalnu građevinu podigli su Arapi na obalama Duera, na temeljima starog dvorca. Tvrđava ima sedam kula. A s druge strane, nalazi se drugi ograđeni prostor koji je činilo 26 kula i zidine visokiedeset metara. Bilo je to mjesto za vojsku, štala, skladište ratnih artefakata i bazen s vodom za opskrbu.

Među ulaznim vratima u dvorac najviše se ističu ona poznata kao Halifatska vrata, zahvaljujući lijepoj konstrukciji potkovastog luka ukrašenom alfizom. Općenito, ova masivna građevina “bila je jedan od najpoželjnijih strateških položaja muslimana i kršćana tokom 10. i 11. stoljeća”, kako je detaljno navedeno u dokumentima Gradskom vijeću Gormaza.

Godine 1060. tvrđavu je osvojio Fernando I, otac Alfonsa VI. Također, kao kuriozitet, jedan od čuvara tvrđave bio je Rodrigo Díaz de Vivar, poznatiji kao El Cid.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button