Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Dvodnevno druženje bosnista u Mostaru

Dvodnevno druženje bosnista u Mostaru

U programima 41. Dana mevluda i zikrau Mostaru i okolini 29. i 30. aprila 2016. godine otvorena je manifestacija Susreti bosnista 2016. a koju organiziraju Bosanska lingvistička akademija i Matični odbor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ skupa sa svojim partnerima. Na ovogodišnjim Susretima bosnistaučestvuje 200 učesnika, studenata i profesora bosanskog jezika i književnosti iz zemlje i regiona, i to s ukupno sedam univerziteta: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Novi Pazar i Prizren.

Manifestaciju je otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke dr. Elvira Dilberović. Naglasila je da su susreti prvenstveno namijenjeni mladima koji nemaju nikakvih dilema kada je u pitanju bosanski jezik, tradicija i historija. „Čini mi se da je zadaća na relevantnim ljudima i institucijama da tu ljubav i saznanja dalje produbljuju kroz ovakve i slične vrste saradnje. Ono što postoji nekoliko stoljeća uopće ne treba braniti, prosto danas ovaj susret ne bih polemizirala, Ovo je samo dokaz i pečat da volimo svoj jezik svoju državu, da njegujemo našu tradiciju i identitet“, kazala je Dilberović.

Na svečanom otovrenju susreta Javnosti je danas predstavljena Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku, a o važnosti ove deklaracije govorio je akademik prof. dr. Dževad Jahić, potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Cilj Deklaracija je da ukaže na ono šta znači jezički temelj bosanskog jezika.“Ona će ukazati na mnoge znamenite, vrlo zaslužne ličnosti iz naše kulturne historije i to je prilika da o tome malo porazgovarmao. S druge strane d ase tom Deklaracijom ukaže šta jeste bosnistika danas, šta su njeni okviri, u kojim s eistraživačkim okvirima krećem šta je do sata na tom polju urađeno“, kazao je akademik Jahić.

U nastavku programa upriličena i dodjela priznanja za izrazit doprinos razvoju bosnistike, i to prof. em. dr. Elbisi Ustamujić i prof. dr. Fahrudinu Rizvanbegoviću, a posthumno akademiku prof. dr. Đenani Buturović, Aliji Isakoviću i dr. Muhamedu Šatoru.

U okviru manifestacije Susreti bosnista 2016. predstavljena je izložba Hronologija izdanja iz lingvističke i književne bosnistikes oko dvije stotinenaučnih naslova. Ovu izložbu uz prigodno obraćanje otvorio je prof. dr. SenahidHalilović, predsjednik Slavističkog komiteta u BiH i urednik biblioteke Bosnistika, a izložbu je pripremila Univerzitetska biblioteka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

U programu ove manifestacije predviđeno je i predstavljanje preko 15 bosanskih rječnika, među kojima i tri rječnika savremenog bosanskog jezika, na promociji pod nazivomIz bosanske leksikografije – Bosanski rječnici (1992-2016). Ove rječnike predstavit će saradnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

U programu manifestacije Susreti bosnista 2016.Na večeras zakazanoj Javno tribini Status bosanskog jezika u bh. Školstvu, na kojoj će ušešća uzetii predstavnici iz Konjević-Polja, Kotor-Varoši, Brčkog, Livna i Stoca/Mostara, govorit će i direktor Instituta za jezik dr. Alen Kalajdžija.

Na manifestaciji Susreti bosnista 2016. bit će predstavljeno i više novijihizdanja iz bosnističke nauke o književnosti a planirana je posjetaOdjeljenjuza književnost Muzeja Hercegovine Mostar, Muzeju franjevačkog samostana na Humcu – Ljubuški i Makovehižu, spomen-kuće Maka Dizdara, nekropole stećaka Radimlja u Stocu, a studenti će imati priliku poslušati i gostujuće predavanje o bosnistici koje će se održatiprof. dr. Sanjin Kodrić, šef Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovinei rukovodilac Centra za naučnoistraživački rad i stručne aktivnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Piše: Hasan Eminović

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top