Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Dužnost nam je pomoći unesrećene

Dužnost nam je pomoći unesrećene

”Tog Dana ljudi će se odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova:
  Onj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga,
  A onaj ko bude uradio i koliko trun zla – vidjeće ga.” (Sura Zilzal, 6-8)

Nedaće koje su ovih dana zadesile veliki dio stanovništa našeg regiona, nanijele su ogromne i nesagledive štete. Uništene su kuće, imanja, ljetine i mnoga materijalna dobra.

 

Veliki je broj unesrećenih i potrebnih. Stoga je naša dužnost da svim mogućim resursima i kapacitetima priteknemo potrebnima u pomoć i da pripomognemo da se stanje u državi čim prije normalizira, mada će nam za tako nešto trebati jako puno vremena.

 

Ono što ohrabruje jeste činjenica da smo u ovoj teškoj situaciji pokazali svoju solidarnost, humanost i ljudskost, i nadljudskim naporima za vrlo kratko vrijeme organizirali mnoštvo različitih punktova širom domovine i dijaspore. Na tim punktovima skupljala se hrana, odjeća, obuća, lijekovi i druge životne potrepštine i na razne načine slala do potrebnih odredišta.

 

Organizatori i pokretači ovih humanih akcija bili su (i još uvijek su) mnogi: vjerske zajednice, nevladina organizacije i udruženja, državne firme i javne ustanove, privatni poduzetnici, medijske kuće, džemati, ali i mnogi pojedinci.

 

Nesreća nas je ujedinila kao nikada dosad. Ono što želim sa ovim sadržajem da istaknem jeste važnost ljudske solidarnosti i stepen sevapa i nagrade koja očekuje one koji su iskreno pristupili ovoj akciji i pripomogli unesrećene i potrebne.

 

Pomaganje ljudima u nevolji je islamska dužnost i dokaz naše ljudskosti i našeg imana (vjere). Poznato je da onaj ko otkloni brigu jednom ljudskom biću i bude mu na pomoći kad je to nevoljniku potrebno, da će biti potpomognut od strane Uzvišenog onda kada se i on nađe u sličnoj situaciji, te da će za to imati sevap koji će naći u Knjizi svojih dobrih djela na Velikom Danu kada se račun bude polagao.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nagrada koju obećava Poslanik Muhammed, a.s., odnosi se i na one koji spase životinju od umiranja i stradanja. Nahraniti, napojiti i obezbijediti sigurnost bilo kojem živom biću, smatra se, po učenju islama, dobrim djelom koje će se vjerniku naći ”pri ruci” onoga dana kada mu svako dobro djelo bude itekako bitno i značajno.

 

Stoga, trebamo se utrkivati ko će više dobra učiniti i ko će od nas više unesrećenih i potrebnih oraspoložiti, potpomoći i zaštititi (materijalno i stambeno osigurati).

 

Gospodaru moj, daj da iz ovih nedaća koje su nas zadesile izvučemo bitnu životnu pouku kako nas iste nikad više ne bi zadesile, i daj nam snage i vjere da se u narednim danima i mjesecima iskreno solidarišemo sa svim unesrećenim, te im pružimo adekvatnu pomoć, zaštitu i toplu riječ utjehe, razumijevanje i nade.

 

Gospodaru moj, nagradi obimnom nagradom sve one koji u ime Tebe dijele svoje imetke i istima potpomažu potrebnim!

 

Za Akos.bA piše: Admir Iković
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top